ERZİNCAN - BARIŞ YALÇINKAYA

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, "İşçiyi masa başından ziyade sahaya çekebilecek politikalar yaptığımızda Türkiye'de üretimin ciddi şekilde artacağını ve büyümede etkisi olacağını düşünüyoruz." dedi.

Kaan, "Tarım ve Tarıma Dayalı Gıda Sanayi İstişare Toplantısı" için geldiği Erzincan'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ihracatında son dönemde yüzde 10'a yakın bir artış olduğunu söyledi.

Ülkenin kalkınmasında en önemli unsurun ihracat olduğuna değinen Kaan, "Çünkü ihracatın direkt büyümeye etkisi var. Biliyorsunuz ilk çeyrekte yüzde 5'lik bir büyümemiz oldu. Sonrasında 5,2'lik bir büyüme yakaladık. Bu da tabi bizi dünya sıralamasında 3. sıraya getirdi." diye konuştu.

Kaan, ülkede yıl sonu itibarıyla yüzde 6'lık bir büyüme rakamı beklediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun içinde tabii ki biz MÜSİAD olarak ekonomideki büyüme için, 'diriliş ekonomisi' için iyi bir formül diyoruz. İmalat yani üretim diyoruz. İkincisi yatırım ortamını iyileştirme ve kolaylaştırmanın sağlanması sonunda da ihracat diyoruz. Yani imalat, yatırım, ihracatı iyi bir formül olarak özellikle kamuoyuna duyuruyoruz."

Türkiye'nin yatırım ortamı açısından dünya liginde 80. sırada bulunduğunu anlatan Kaan, "Bunun üst sıralara çıkması lazım ki aynı zamanda yurt dışından da yatırımın önünün açılması lazım. Yurt içinde yatırım açısından özellikle cazibe merkezi programı var. Bu programın bir an evvel faaliyete geçmesi gerekiyor ki şu anda yatırım yapmayı isteyen bir sürü insanımız var. Bunlar imalatı ve üretimi artırıcı unsurlar." ifadelerini kullandı.

MÜSİAD Başkanı Kaan, ülkedeki işadamları kalifiye işçi bulmakta güçlük çekerken, işsizlerin iş beğenmeme gibi birtakım alışkanlıkları olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Yatırımla ilgili özellikle işadamının kalifiye işçi konusundaki ihtiyaçlarını gidermemiz lazım. Çünkü işçiler arasında iş beğenmeme alışkanlığı var. Sanayici olarak baktığımızda diyoruz ki işçisizlik gibi bir sorun var. İşçiyi masa başından ziyade sahaya çekebilecek politikalar yaptığımızda Türkiye'de üretimin ciddi şekilde artacağını ve büyümede etkisi olacağını düşünüyoruz."

Kaynak: AA