İSTANBUL

İş dünyası, Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etmesini kınadı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, konuya ilişkin, bugün köklü siyasi, sosyal ve ticari bağların olduğu Avrupa'dan olumsuz bir haber daha alındığını belirterek, "Daha öncesinde bakanlarımızın konuşma yapmasına izin vermeyen Hollanda, şimdi ise bu yanlış tutumunu bir adım daha ileriye taşıyarak Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının inmesine izin vermedi." dedi.

"Bunu yapan ülke 400 yıldır ilişki içinde olduğumuz bir ülke, NATO müttefikimiz olan bir ülke, tam üyelik beklediğimiz AB'nin bir üyesi ve ekonomik olarak güçlü ortaklığımız olan bir ülke." diyen Büyükekşi, bu tarz davranış sergilemesini beklemedikleri ülkelerin başında geldiğini dile getirdi.

Büyükekşi, Hollanda’nın bakanlara karşı takındığı, demokratik teamüllere uymayan bu haksız tutumunu doğru bulmadıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu tutumun iki ülke menfaati açısından bir fayda doğurmayacağını düşünüyoruz. Ümit ediyoruz ki kısa sürede Hollanda, Hükümetimize karşı takındığı yanlış tutumdan geri döner ve demokratik değerlere sahip dost bir ülke olmanın gereğini yerine getirir."

"Uçuş izni verilmemesini anlamak mümkün değil"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan ise iptal kararının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Bir süredir bazı Avrupa ülkelerinin, Türk bakanlarına yönelik hukuk ve akıl dışı uygulamaları ile karşılaştıklarını ve bunu Türk iş dünyası olarak anlayamadıklarını vurgulayan Vardan, "Hele, Sayın Dışişleri Bakanımıza Hollanda'ya uçuş izni verilmemesini anlamak mümkün değil." dedi.

Vardan, "Avrupa, üzerine inşa edildiği demokratik değerler ile açıkça çelişiyor. Maalesef bunun diplomatik nezaket, hukuk, evrensel değerler ve demokratik anlayışla bağdaştırılması imkansız." dedi.

"Hollanda'nın centilmenliğe yakışmayan kararını kınıyorum"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da Hollanda'nın dostluğa ve demokratik centilmenliğe yakışmayan kararını şiddetle kınadığını bildirdi.

Bahçıvan, "Çivisi çıkmış dünyada diyalog, diplomasi ve samimiyet ön planda olmalı ve değer görmelidir. Hollanda, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ile ilgili kararında böyle bir anlayışa önem vermeyerek ciddi bir hata yapmıştır. Türkiye'nin gereken cevabı vereceğine inanıyoruz." değerlendirmesinde de bulundu.

"Bu sürecin ilişkilerimize zarar vermeden nihayet bulmasını diliyorum"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak ise ifade özgürlüğü söylemleriyle öne çıkan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin bakanlara karşı son dönemde takındığı olumsuz tavırları tasvip etmediklerini dile getirerek, "Siyasetçilerimizin gurbetçi yurttaşlarımızla bir araya gelme hakkına saygı duyulması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Olpak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na yapılanları şiddetle kınadıklarını ifade ederek, "Bu sürecin ekonomik ve toplumsal ilişkilerimize zarar vermeden, nihayet bulmasını diliyorum." dedi.

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç, Elif Ferhan Yeşilyurt

Kaynak: AA