İstihdam yardımı sosyal yardımlar içinde pek bilinmese de iş arayan kişilere büyük destek sağlıyor. Sosyal yardım alan ve iş arayanlara iş görüşmesine gitmesi halinde 40 ila 100 TL arası yardım veriliyor. Bu kişi, işe girmesi halinde de 507 TL işe başlama yardımı alıyor.


Türkiye’de 3 milyon hane sosyal yardımlardan yararlanıyor. 2015 te 25 milyar 628 milyon TL sosyal yardım yapıldı. Bu yardımların içerisinde belki de en az bilineni istihdam yardımları. Sosyal yardım alan kişiler eğer iş aramaya başlarlarsa istihdam yardımlarından faydalanabiliyorlar. Bunun yanında bazı sosyal yardımlar kişi çalışsa bile kesilmiyor. Sosyal yardım alan kişileri işe alan işverenlere de teşvik uygulanıyor. Bütün bunlar sosyal yardım-istihdam bağlantısının kurulması adına yapılıyor.

ÜÇ AŞAMANLI DESTEK

İstihdam yardımları temelde üç şekilde uygulanıyor. İlk olarak sosyal yardım alan bir kişinin iş görüşmesine gitmesi halinde, işe başvuru/kabul aşamasında gereken sağlık raporu, fotoğraf vb. giderleri için bir yıl içinde azami 3 kere olmak üzere 40 TL ila 100 TL arası yardım alması söz konusu. Dolayısıyla iş arayan ve iş görüşmesine giden kişilerin bu nedenle karşılaştıkları masraflar karşılanmış oluyor. Diğer yandan sosyal yardım alan kişinin işe yerleşmesi durumunda, bir yılda bir defaya mahsus olmak üzere, 16 yaşından büyükler için belirlenen aylık asgari ücretin brüt tutarının 1/3’ü kadar nakdi yardım alması da söz konusu. 2016 yılı itibarıyla sosyal yardım alan bir kişi işe girerse 507 TL işe başlama yardımı alıyor.

KÖMÜR VE GIDA DA VAR

Ayrıca sosyal yardım alan kişinin işine düzenli olarak devam etmesi durumunda kömür, eğitim ve gıda yardımı talebi öncelikli olarak değerlendirilmesi de söz konusu oluyor. Sosyal yardım alıp işe giren bir kişi kömür, eğitim ve gıda yardımlarında iş aramayan veya bulduğu işi kabul etmeyen kişilere göre öncelikli oluyor.

İşverene de teşvik

Sosyal yardım-istihdam bağlantısının kurulması noktasında işverenlere teşvik uygulanıyor. Sosyal yardım alan kişileri istihdam etmeye başlayan işverenlere bir yıl boyunca prim teşviki uygulanıyor. İşe başladığı tarihten önceki son bir yılda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı nın belirleyeceği düzenli sosyal yardımlardan en az bir kez faydalanmış kişilerden hiçbir sosyal güvencesi olmayanları istihdam eden işverenler, bir yıl boyunca bu kişiler için sigorta primi ödemiyor. Bu teşvikten yararlanabilmek için işe alınan kişinin ortalama işçi sayısına ilave olması gerekiyor.

2015 te sadece 1.584 kişi yararlanmış

İstihdam yardımları sosyal yardım alan kişiler içerisinde çok fazla bilinmiyor. 2015 te işe başlama yardımlarından 715 kişi, işe yönlendirme yardımlarından ise 869 kişi yararlanmış. Bu kapsamda 37 bin 920 TL yardım yapılmış. İstihdama yönlendirme konusunda daha kapsamlı çalışmalar yürütülürse sosyal yardım-istihdam bağlantısı daha iyi kurulabilir.

Okan Güray Bülbül