Ambargonun kalkmasından sonra yeni bir pazar olarak Türk firmalarının ilgisini çeken İran, istihdamda da umut kapısı oldu. Ülkede özellikle üst düzey yönetici Türklere talep var.

''İLK TERCİH TÜRKLER''

İranlı firmalara Türk yönetici bulan insan kaynakları danışmanlık firması Data Expert’in kurucusu Hasan Altunkaya, şu anda İran’da özellikle üst düzey yönetici olarak görevlendirilecek 150 Türk arandığını söyledi. Altunkaya, “Ülkede özellikle uluslararası pazarda büyük yeri olan sektörlerde Türk yöneticilere ihtiyaç var. Dışarıdan transfer edilecek yöneticilerin iyi eğitimli, bilgi birikimine sahip ve deneyimli olmalarına dikkat ediliyor. İlk tercih ise Türk yöneticiler oluyor. İran’da yönetici talepleri sektör olarak da en çok inşaat, enerji, telekom, bilişim, organize perakende ve otomotiv alanına yoğunlaşıyor” dedi.

ÖNEMLİ SEKTÖRLERDE ARANIYOR

Birkaç yıldır İranlı firmalarla insan kaynakları alanında çalıştıklarını dile getiren Altunkaya, “12 bin kişilik çalışanı ve yıllık 8 milyar euro cirosu olan firmalarla ilişkilerimiz oldu. Genel olarak ülkede iş geliştirme direktörü, otomotiv bölüm başkanı, hızlı tüketim ürünleri bölüm başkanı, holding CEO’su gibi farklı sektörlerde ve pozisyonlarda çalışmak üzere Türk yöneticilere ihtiyaç var” diye konuştu.

KÜLTÜR VE İNANÇ UYUMU

Altunkaya, İran’a bu yıl sonuna kadar 200’e yakın Türk yöneticinin transfer olmasını beklendiğini dile getirerek, Türkiye’den İran’a yapılan transferlerde kadın yönetici bulunmadığını ancak eşleriyle beraber İran’a giden kadınların olduğunu ve orada aileleriyle beraber yaşadıklarını aktardı.

İRAN TÜKİYE'DEN 30 YIL GERİDE

Benzer kültür, yaşam tarzı ve inanç nedeniyle Türk yöneticiler, ülkede daha çok tercih ediliyor. Altunkaya, “İran atılıma hazırlanıyor. Ekonomik olarak Türkiye’den 30 yıl geride. Otel, AVM yok. İnşaat, turizm ve enerjide ciddi potansiyel var. Burada Türk firmaları ve yöneticilerine iş düşecek. Potansiyelde Tahran önde görünüyor ama her şehrinde ihtiyaç var. Türklere de ilgi duyuyorlar. Türk yöneticiler ülkede daha saygın ve itibarlı” değerlendirmesini yaptı.

MAAŞ YÜZDE 30 YÜKSEK

Altunkaya, “Türkiye’deki ücretlerin yüzde 30 üzerinde fiyatlar var. Ama İran’da tam doğu kültürü hakim. Yıllık paketler yok. Firmanın patronu sizinle anlaşıp, ‘Tamam bu kadar’ diyebiliyor. Standart fiyatlar yok” diye anlattı. Altunkaya, İran’ın diğer Ortadoğu ülkeleri gibi tehlikeli olmadığını da sözlerine ekledi. 
 
''TÜRK DİZİLERİNİ TAKİP EDİYORLAR''

İranlıların Türklere benzer bir hayat tarzları olduğunu kaydeden Altunkaya, “İran halkı özellikle Türk dizileri ve futbolunu yakından takip ediyor. Bu gibi öğeler, Türkiye’den gidenlerin uyum sürecinde çok faydalı oluyor. Bizim İran’a yaptığımız transferlerde hala görüşmekte olduğumuz kişiler var, bu kişiler görevlerine başladıktan sonra aile bireylerini de yanlarına alıp şu anda İran’da hep beraber sorunsuz bir şekilde yaşamaya devam ediyor” dedi.

Kaynak: HABER7.COM