KONYA

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bir otelde planlı Türkiye-İran Karma Ekonomi Komisyonu (KEK) 25. Dönem Toplantısı'nda meydana getirmiş olduğu konuşmada, toplantının akıbet adım doğurgan geçtiğini söyledi. Yılmaz, bankacılık özellikle iktisap kılmak kabil ehemmiyetli mesafeler kaydettiklerini, hepsinin zaman imzalanacak protokolle resmileşeceğini dile getirdi.

İran ve Türkiye'nin geleneği, zamanı derinliği bulunan akıbet adım dü ehemmiyetli dünya bulunduğunu anlatım fail Yılmaz, dü ülkenin ilişkilerinin, düet ilişkilerin ötesinde baş döndürücü şişman ağıt taşıdığını, ilgiler geliştikçe halis muhlis bölgenin de refahının arttığının altını çizdi.

Yılmaz, İran ve Türkiye'nin ilişkilerini geliştirdikçe bundan çabucak dü dünya değil, halis muhlis semt ve insanlığın yararlanma edeceğini vurgulayarak, 'Ortadoğu'ya hâlâ bir tomar bol bolamat ve istikrarın gelmesi bu ilişkiyle yakından ilişkilidir. İki dünya birbirini tamamlıyor. Biz İran'ın Batıya, İran bizim Doğuya oluşturulan kapımız. Türkiye İranla beraberce Orta Asya'ya, İran da bizimle Avrupa'ya ulaşıyor. Neresinden hakkında bakılsın tamamlayan alışveriş var.' diyerek konuştu.

Milli paralarla ticarette artış

Bakan Yılmaz, çapraz yatırımların artırılması icap ettiğini vurgulayarak, şöyleki bitmeme etti:

'2016 senesinde rastgele dü ülkedeki yatırımların fırsatlarının değerlendirileceği toplu tartışma yapacağız. Girişimcilerimizi bir araya getirip envestisman fırsatlarını değerlendireceğiz. Diğer yandan dü ülkenin odaları ortada takviye mekanizması tevlit maksadı var. TOBB ile İran Ticaret Sanayi Madenler ve Tarım Odası ortada kuma takviye mekanizması kurulmasına bağlı uyuşma zaptı da zaman imzalanacak. Diğer ehemmiyetli özellik milli paralarımızla ticaret meselesi. Mutlulukla anlatım kılmak istiyorum ki; İranla geçen yılki ticaretimizin 3'te biri milli paralarımızla gerçekleşti. Önümüzdeki çevrim hâlâ da yükselmesi düşüncesince kuma bir halde mücahede sarfetmeye değişmeyen verdik.

İranla ticaret hacminde maksat 30 bilyon dolar

İran ve Türkiye'nin güç vakitte da açık vakitte da beraberce olacağına ayraç fail Yılmaz, şunları kaydetti:

'İran'a bağlı yaptırımların ortadan kalkma sürecine girmiş olduğu bu dönemde, İran'ın baş döndürücü hâlâ aceleci büyüyeceğine içten inanıyorum. Ekonomisi hâlâ da büyüyecek, refahı artacak. İran toy bir yetişme zamanına giriyor. Bizim de bu devri hâlâ bir tomar yatırımla, ticaretle değerlendirmemiz lazım. Birçok dünya şu an İran pazarıyla ait icraat yapıyor ancak herhalde onlar ortada en avantajlı bulunan Türkiye. Geçmişten getirmiş olduğu bağlarla, kültürel zamanı üstünlükleriyle inanıyorum ki; Türkiye bu ortamda en aceleci halde konuşu ilişkileri geliştirecek. Son dönemdeki rakamlarımız iyiye akıllıca gidiyor. Mart ayında ihracatımızda bir hacim artma var. En efdal artma da İran'a. İlk 3 ayda az da olsa azalma mevcut ancak Mart ayındaki evolüsyon önümüzdeki çevrim baş döndürücü ayrımlı bir noktaya ulaşacağımızı gösteriyor. Geçen yıl 10 bilyon dolar ticaret hacmimiz olmuştu. Hedefimiz endamsız müddette 30 bilyon dolara çıkmak. İnşallah bunun da ötesine geçeriz.'

Kaynak: AA