Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, 'İran'dan 2 banka ağırbaşlı açıdan Türkiye'de sıfırdan lisans alarak veznedar ihdas etmek istiyor' dedi.

Akben, AA muhabirine Türkiye'nin bankacılık mevzuatının arsıulusal Basel standartlarına mükemmel ahenkli bulunmasını değerlendirdi.

Bu gelişimin Türkiye'nin borçlanmasına, dünya itibar notuna müspet yansıyacağına ayraç fail Akben, başkaca tüketicilere girecek beklenen ecnebi oyuncuların da iştahını artıracağını söyledi.

Akben, 'Bu boyut bankacılığımızın güvenilirliğinin birlikte nevi tescilidir' dedi.

Türkiye'nin hem kapital uzluk bununla beraber akışkanlık derece hepsi standartlarda arsıulusal bankacılık yaptığını kail Akben, şu şekilde bitmeme etti:

'Bankacılık sektörümüz standartların birinde ahenkli yahut birinde eğlencesiz biçiminde değil, hepsi standartlarda topyekun uyumludur. Bu bankacılığımız açısından ehemmiyetli birlikte yontu kazanımıdır. Bu boyut Türkiye'nin borçlanmasına, dünya itibar notuna müspet yansıyacaktır. Ayrıca tüketicilere girecek beklenen ecnebi oyuncuların da iştahını artıracaktır. Türkiye'nin bankacılığının güvenilirliğinin hemen güya değil, eksiksiz otoritelerce de tescil edilmesi önemli... Katar'ın Türkiye'ye hevesi bitmeme ediyor. Katar Büyükelçisi termin istem etti. Bu açıklamanın tesiri reşit mudur bilmiyorum. Önümüzdeki günlerde birlikte aşırı arsıulusal kuruluşun Türk bankacılığıyla ilişik istifham işaretlerinin ortadan kalkmasına, Türk bankacılığına bulunan itimat ve talebin elan da tescilleneceğine bağlı beklentimiz arttı. Bütün bankacılık sektörümüze hakeza birlikte yapıyı oluşturmamızda katkılarından ötürü teşekkürname ediyorum.'

BDDK Başkanı Akben, yabancıların dünkü veznedar lisansı kabul etme yahut bulunan bankalardan birtanesini satın kabul etme derece başvurularının olup olmadığına bağlı soruya da 'İranlıların talepleri var. Onlarla müzakere yapılacak. İran'dan 2 adet veznedar ağırbaşlı açıdan Türkiye'de sıfırdan lisans alarak veznedar ihdas etmek istiyor. Onlar Türkiye'yi Avrupa'ya ve dünyaya açılmada ehemmiyetli görüyor. Bugüne denli bu mevzular Birleşmiş Milletler (BM) kararları ve İran-Türkiye ilişkileri zımnında beklemedeydi. Önümüzdeki devirde İran'ın ağırbaşlı açıdan bu bölgeye gireceğini düşünüyoruz' karşılığını verdi.

Kaynak: AA