ANKARA-Tuba Şahin

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygül, kararın dış ticarete etkisini AA muhabirine değerlendirdi.

İran'ın konsolosluk belgesi onay şartını geçen yıl keyfi olarak uygulamaya başladığını belirten Aygül, Türkiye'nin de mütekabiliyet ilkesi uyarınca aynı uygulamayı izlemesiyle iki ülkenin ihracatçılarının sıkıntı yaşadığını anlattı.

Aygül, söz konusu uygulama sonrası bazı Türk ihracatçıların malları 10-15 gün antrepo veya tırlarda bekletildiği için İran ile ticaret yapmak istemeyecek hale geldiklerini söyledi.

Zaman kaybı ve maliyet artışını önleyecek kararın dış ticarete olumlu katkı sağlayacağını dile getiren Aygül, "İran, Türkiye'den ithal edilen bazı ürünlerde menşe belgelerinin konsoloslukta onaylanmasını istiyordu. Bu hem yüklü bir rakam tutuyordu hem de ciddi bir zaman alıyordu. Bu sorunun çözülmesi çok sevindirici. Artık ihracatçılar sadece bulundukları yerdeki ticaret odalarına menşe belgesini onaylattıracaklar." dedi.

Aygül, söz konusu kararın iki ülke arasındaki ticareti kolaylaştıcı bir adım olduğunu vurgulayarak, iki ülke dış ticaretinde 30 milyar dolarlık hedefin önündeki engellerden birinin kalktığını söyledi.

Dış ticaret hacminin artırılmasında, Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) kapsamında Türkiye'nin İran'a 140 tarım ürününde, İran'ın ise 125 sanayi ürününde Türkiye'ye uyguladığı gümrük vergisi indiriminin 200 ürüne çıkarılmasının önemli olduğunu belirten Aygül, "Ayrıca Kapıköy Sınır Kapısı'nda da İran tarafında yol sorunu çözülebilirse yani 70-80 kilometrelik, tırların gidişine müsait olmayan bir yol var, orası rehabilite edilirse, çift yola çıkarılırsa gerekli kapılar da yapılırsa dış ticaret için olumlu olacak." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA