Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yüzde 6’dan fazla düşerek 30 doların altına gerileyen brent petrol, şimdi de İran baskısı altında.

Dünyanın belirlenmiş petrol rezervinin yaklaşık yüzde 10’una sahip olan İran’ın nükleer programı durdurması konusunda uluslararası anlaşmanın hükümlerine uyum sağladığının duyurulmasının ardından, ülkeye yaptırımların da kaldırıldığı açıklandı. Bu adımla birlikte, ülke petrol ihracatını artırmaya hazırlanıyor. Bu durumun zaten baskı altında olan petrol fiyatlarını daha da aşağı çekebileceği ve petrole bağımlı ekonomilere ve şirketlere zarar verebileceği belirtiliyor.

BAE’den kritik hamle

Öte yandan dünyanın en büyük petrol üreticileri arasında yer alan BAE’nin Başbakanı ve Devlet Başkan Yardımcısı Mohammed Rashid Al Maktoum ise sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Yakında ihraç ettiğimiz son petrol varilini kutlayacağız” ifadesini kullandı. Al Maktoum, açıklamasında şunları kaydetti: “Birleşik Arap Emirlikleri’nin petrol sonrası ekonomisini tartışmak üzere önümüzdeki haftalarda yerel yönetim ve ekonomi uzmanlarıyla geniş katılımlı kapalı oturumlar gerçekleştirmeye karar verdik. Ayrıca gelecek nesilleri sürdürülebilir bir ekonomiye ulaştıracak bu vizyonu gerçekleştirmek için kapsamlı bir ulusal program başlatacağız” diye konuştu. Son dönemde Körfez ülkelerinin ekonomisi, petrol fiyatlarının aşırı düşmesinden etkilendi. Körfez ülkeleri, akaryakıta yüksek oranda zam yaparak düşük petrol fiyatları nedeniyle oluşan bütçe açığına karşı önlem almaya çalışıyor. Suudi Arabistan, Katar ve Bahreyn akaryakıta yüzde 60’a varan oranlarda zam uygulamıştı.

‘Ayı piyasası’ başladı

Düşüş sadece petrol piyasasını değil, aynı zamanda uluslararası borsaları da tehdit ediyor. Borsalarda yılbaşından bu yana düşüş oranı yüzde 10’u aşarken, ‘Ayı Piyasası’na girildiği yönünde yorumlar da artmaya başladı.

Kaynak: HABER7.COM