TAHRAN -Elahe Salari-Murat Karadağ

İran'da son yıllarda estetik ameliyat oranlarındaki artış, düşük maliyet ve ülke cerrahlarının özellikle burun estetiği ameliyatlarındaki başarısı, başkent Tahran'ı plastik cerrahinin ilgi odağı haline getirdi.

Yerel medyanın İran Plastik Cerrahi Derneği verilerine dayandırdığı bilgilere göre, başta kadınlar olmak üzere sektöre olan yoğun ilgiden dolayı, İran, nüfus oranlarına göre ülkede yapılan estetik ameliyat sıralamasında dünyada ilk sıralarda yer alıyor.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Hamid Rıza Hüsnani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 11 yıl içinde yaklaşık 5 bin burun estetiği ameliyatı gerçekleştirdiğini söyledi.

Yurtdışından gelenler için her ay düzenli olarak ortalama 7-8 estetik ameliyat yaptığına dikkati çeken Hüsnani, "İran kültüründe, yüz güzelliğine genel fiziki görünüşten daha çok önem veriliyor. Bu sebeple, yüz güzelliğine bağlı estetik ameliyatlardaki talep, toplumda daha yoğun. Bu ameliyatların en yaygını ise burun estetiği ameliyatı." dedi.

Cerrahların başarısı ve düşük maliyet

Estetik cerrahi için yurt dışından aldıkları yoğun talebin, "İran'daki cerrahların estetik ameliyatlardaki başarısı ve düşük maliyetten" kaynaklandığını belirten Hüsnani, yüksek talebin, ülkedeki cerrahların deneyimini arttırdığını kaydetti.

Avrupa'da ikamet eden ve burun estetiği için İran'a gelen Muna (33), AA muhabirine, İran'ı tercih etmesinin nedenlerini, " daha iyi bir dış görünüş, alanında uzman cerrahlar ve düşük maliyet" olarak sıraladı.

Burun ameliyatı için İran'ı tercih eden İran asıllı ABD vatandaşı Kiyana Tevessüli (19), İran'daki doktorunun günde 6-7 estetik ameliyatı gerçekleştirdiğini, dolayısıyla söz konusu alanda daha tecrübeli olduğunu söyledi.

Maliyet 2 bin doların altında

İran'a bir arkadaşıyla geldiğini belirten Tevessüli, estetik ameliyatın kendisine 2 bin doların altında bir fiyata mal olduğunu ve yeni görünüşünü çok beğendiğini dile getirdi.

Kaynak: AA