ABD’nin İran’ın füze programına karşı ek yaptırım alma kararı tansiyonu yükseltti.  İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada füze programının daha da geliştirileceği bildirildi.  İran’a uygulanan ekonomik ambargolar cumartesi günü resmen durdurulmuştu.

İran, ABD'nin balistik füze programından dolayı uyguladığı yeni yaptırımların meşru olmadığını söyleyerek, konvansiyonel askeri bir caydırıcı olarak gördüğü programa devam edeceğini açıkladı.

11 ŞİRKETE YAPTIRIM KARARI

ABD, İran tarafından bu hafta sonu serbest bırakılan ABD'li mahkumların durumunu tehlikeye atmamak için iki haftadan uzun süredir ertelediği karar sonucunda İran'ın balistik füze programına katkı sağladığı söylenen 11 şirket ve şahısa yaptırım uygulama kararı aldı.

Yeni karar ayrıca İran'la yapılan nükleer anlaşma kapsamında diğer kapsamlı yaptırımların kaldırılması sonrası geldi.

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İran İslam Cumhuriyeti bu gerginliği artırıcı ve propaganda amaçlı önlemlere, yasal füze programını daha güçlü hale getirerek ve savunma kabiliyetlerini geliştirerek cevap verecek" denildi.

İRAN: YASAL DEĞİL

İran, Ekim ayında bir balistik füze testi gerçekleştirmiş, Birleşmiş Milletler bunun İran'ın nükleer başlık taşıyabilecek füze üretimini engelleyen anlaşmanın ihlali olduğunu söylemişti. İran ise füzenin konvansiyonel bir başlık taşımak üzere dizayn edildiğinde ısrarcı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Jaberi Ansari de, Washington'un Ortadoğu'daki müttefiklerine yaptığı yıllık on milyarlarca dolarlık silah satışının "Filistinliler, Lübnanlılar ve son olarak da Yemenlilere karşı savaş suçu işlenmesinde kullanıldığını" söyledi.

Ansari, "ABD'nin İran balistik füzelerine yönelik yaptırımlarının ... yasal veya etik olarak bir meşruiyeti yok" dedi.

TURKCELL: İRAN ÇOK ÖNEMLİ BİR PAZAR

Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu, bölge ülkelerinde büyüme planları kapsamında İran'ı incelediklerini belirterek, İran'daki sabit ve mobil oyuncularla iletişim halinde olduklarını ve bu ülkedeki yatırım fırsatlarını değerlendirmek istediklerini söyledi.Reuters ile yaptığı söyleşide şirketin önümüzdeki dönem planları ile ilgili değerlendirmede bulunan Terzioğlu, "Bir şirketin bir ülkeye küsme şansı yoktur. İran'ı çok önemli bir pazar olarak görüyoruz. İranlı müşterilerimize verebileceğimiz hizmetleri düşünüyoruz. Bunların bazıları dijital olabilir, OTT olabilir, bazıları orada fiilen olmak yoluyla olabilir. Bütün bu opsiyonları değerlendireceğiz. İran büyük bir pazar ve bizim de ilgi alanımızın içinde" dedi.

Kaynak: HABER7.COM