İSTANBUL

Şehir Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara'nın, İran'da davet edilmiş olduğu toplantıda, konuşmasına müsaade verilmedi.

İran'da Ayetullah Mekarim Şirazi'ni himayesinde planlı 'Çağdaş Tekfiri Akımların Tehlikesi ve Ulemanın Sorumluluğu' mevzulu toplantıya davet edilmesine karşın konuşturulmayan Prof. Dr. Büyükkara, içtimai paylaşım sitesi Twitter'da bir vaziyete reaksiyon gösterdi.

Konuya bağlı AA muhabirine açıklamaya karşıcı Büyükkara, hakeza indinde tavrın gösterileceğini kestirim ettiğini henüz evvela de bu çeşit tecrübeler yaşandığını söyledi.

Bu sebeple toplantıya gitmeden namına müzakere sırası verileceğinin teyidini İran Büyükelçiliğinden aldığını tamlayan Büyükkara, şu biçimde konuştu:

'İranlıların misafirlerini teşrifat ve ikramda herhangi indinde zamanki kadar dört dörtlük benek aldıklarını söyleyebiliriz. Ama bizim niyetimiz elbette ki güzel sayaç buyurmak değildi. 'Dini Aşırılığın İki Yüzü: Tekfircilik ve Mezhepçilik' başlıklı konuşmamızı yapacaktık. Türkiye'den yegâne ego olmama ve teslim almama karşın ne efsus ki müzakere hakkı verilmedi. Toplantı, Şia ve İran'daki 'resmi' Sünni ulemanın, Irak, Senegal, Nijerya ve Pakistan kadar biraz ülkeden alimin 5-10 dakikalık mücamele (hoş laflarla aykırı paslaşma) cinsinden konuşmasıyla sona erdi. Maksada ulaştırmayacak ve henüz aşırı İran'ın yaymaca uzlaştırıcı şekilde misyon gören bu çeşit toplantılara katılırken 10 kere değil 100 kere buyurmak lazım.'

Konuşmasın müsaade verilmemesine esbabımucibe şekilde sayaç azlığının gösterildiğini anlatım fail Büyükkara, 'Türkiye'ye indinde gır hakkı verilmesi gerekirdi. Niyet okuyamam ancak orada kendimi küçültülmüş hissettim. Daha evvela teyidini aldığımız indinde hakkın verilmeyen olması bizi incitti' dedi.

'Reklam kokan toplantılarla indinde yere varılmaz'

İran'la diyaloğun bitmeme etmesinden yana olduğuna dikkati çekici Büyükkara, 'İslam dünyasında iri indinde kargaşa var. Bunun giderilmesi düşüncesince şahısların indinde araya gelip toplanması lazım. Ama bu toplantılar akıbet katıldığım toplantı mantığıyla olmaz. Öyle olunca etraf da inciniyor çünkü oraya çağrılıyoruz ve konuşturulmuyoruz' dedi.

Toplantıda bazısı görsellere de toprak verildiğini dile getiren Büyükkara, burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Amerika Başkanı Barack Obama'nın baş başa indinde fotoğrafının gösterildiğini aktararak, şunları kaydetti:

'Ortadoğu'da yaşanmış olan karmaşada Amerika ile Türkiye ortada indinde teşrikimesai varmış kadar yansıtılmaya çalışıldı. Heyete, Avrupa'nın tekrarladığı 'DAEŞ'in gerisinde Türkiye var' şeklindeki iddialara atıf yapılarak, dini indinde toplantıda hakeza kusur politik mesajların verilmesinin akıllıcasına olmadığını söyledim. Beni sinirlendiren maslahat elden konuşturulmama değil, bu çeşit mesajların da verilmesiydi. Böyle reklam kokan toplantılarla indinde yere varılmaz. Din alimlerinin indinde araya geldiği toplantılarda politik mevzular ele alınmamalı. Bu toplantılarda gürültü olmamalı, mesail bariz indinde biçimde konuşmalı ve ağır kararlar alınmalı.'

Muhabir: Semra Orkan

Kaynak: AA