ANKARA

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından, Danıştay savcısının 'Ortaöğretimde başörtüsü serbestliği getiren yönetmelik hükmünün iptali gerekir' yönündeki görüşünü değerlendirdi.

Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin başörtüsü yasağına gerekçe yapılamayacağını belirten Bozdağ, bu sözleşmenin, aksine başörtüsü serbestliğine gerekçe ve dayanak oluşturacağını bildirdi.

Danıştay savcısının ya Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni okumadığını ya da ideolojisinin okuduğunu anlamasına engel olduğunu ifade eden Bozdağ, şunları kaydetti:

'Danıştay savcısının ortaöğretimde başörtüsü serbestliği getiren yönetmelik hükmünün iptali istemi, Çocuk Hakları Sözleşmesine ve anayasaya aykırıdır. Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ilgili maddelerini aynen yazıyorum. Savcının haklı olup olmadığına siz karar verin. İşte sözleşme hükümleri, Madde 14/1, 'Taraf devletler, çocuğun düşünce, vicdan ve din özgürlükleri hakkına saygı gösterirler'. Madde 14/2, 'Taraf Devletler, ana–babanın ve gerekiyorsa yasal vasilerin, ..çocuğa yol gösterme konusundaki hak ve ödevlerine, saygı gösterirler'. Madde 20/3, '…Çözümler düşünülürken, ...çocuğun etnik, dinsel, kültürel ve dil kimliğine gereken saygı gösterilecektir'. Madde 16/1 'Her çocuğun özel yaşantısına, aile, konut ve iletişimine keyfi ya da haksız bir biçimde müdahale yapılamayacağı gibi…'. Madde 16/1, '…onur ve itibarına da haksız olarak saldırılamaz'. Madde 16/1-2, 'Çocuğun bu tür müdahale ve saldırılara karşı yasa tarafından korunmaya hakkı var'. Sözleşme, her çocuğun özel yaşantısı, ailesiyle ilişkisi, onur ve itibarının haksız müdahalelere karşı yasayla korunmasını hak olarak görür. Sözleşme ile her çocuğun özel hayatı, ailesiyle ilişkisi, onur ve itibarı, her türlü haksız saldırıya/müdahaleye karşı açıkça korunmuştur.'

Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre ortaöğretimde çocuğun din ve vicdan hürriyeti gereği başörtüsü takmasının tartışmasız bir insan hakkı olduğunu vurgulayan Bozdağ, 'Yine sözleşmeye göre her çocuğun özel hayatı, ailesiyle ilişkisi, onur ve itibarının haksız müdahalelere karşı yasayla korunma hakkı vardır. Sonuç olarak, Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocuğun başörtüsü takma yasağının değil, çocuğun başörtüsü takma hakkının tartışmasız bir delilidir. Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin bu hükümleri, çocukların din ve vicdan özgürlüğüne, inancını açıklama özgürlüğüne saygıyı esas almaktadır' değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Özcan Yıldırım

Kaynak: AA