Türkiye'de önce ulusal ve ibdai insansız iklim aracı geliştiren Baykar AŞ'nin Genel Müdürü Haluk Bayraktar, 'Artık bu zamanlarda simetrisiz savaş ortamlarında insansız iklim araçları adeta askerimizin gözü ve kulağı niteliğini taşıyor. İnsansız iklim araçları olmadan operasyonlar yapılmıyor. Milli ve ibdai geliştirdiğimiz insansız iklim araçları, başta 'Bayraktar Taktik Blok 2', bu manada terörle mücadelede baş döndürücü iri katkılar sunmaktadır.' dedi.

Bayraktar, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, 150 yabanlık dinç mühendis ve uygulayımcı ekiple ulusal ve ibdai insansız iklim teknolojisinin geliştirilmesi noktasında kalburüstü çalışmalara imza attıklarını ve bunları geliştirmeye bitmeme ettiklerini söyledi.

Bayraktar, geliştirdikleri insansız iklim araçlarının Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine giren önce ulusal sistemler bulunduğunu belirterek, şöyleki bitmeme etti:

'Geliştirdiğimiz bu teknolojilerle, başta akıbet geliştirdiğimiz 'Bayraktar Taktik Blok 2' insansız iklim ara bulucu ile insansız iklim ara bulucu platformundan ulusal füzesi ile bunları hür biçimde geliştirip uygulayabilen dünyada ortak hapaz diyar arasına girmiş bulunmaktayız. Dünyada 6 diyar insansız tayyare ve füzesini ulusal namına geliştirebiliyor. Ülke namına kılıç de bu başarıya erişmiş durumdayız.'

Türkiye'de bu çalışmaların şimdi ileriye taşınması gerektiğine dikkati çekici Bayraktar, şunları kaydetti:

'Türkiye'deki bulunan çalışmaların ileriye taşınması, gayrimeskûn el altında gündemde bulunan taarruzi insansız uçakların şimdi sonra savaşçı dershane insansız uçakların geliştirilmesiyle olacak. Ülke namına bu teknolojilere ehil çıkmamız, bu bölgede ortaya konan iradenin bitmeme ettirilmesi doğrusu ulusal ve ibdai ihya modelinin uygulanması, bunun bitmeme ettirilmesiyle bu başarıların şimdi da ortak tomar ilerleyeceğini düşünüyorum.'

'İnsansız iklim araçları adeta askerimizin gözü ve kulağı'

Bayraktar, 'Bayraktar Taktik Blok 2' insansız iklim aracının, 4 bin kilometre pervaz menziline ehil bulunduğunu anlatarak, şu detayları paylaştı:

'22 bin ödeşme irtifalarda fariza yapıyor ve havada 24 sayaç kalabilmekte. 22 bin ödeşme irtifadan baş döndürücü kırılan ortak biçimde yeryüzündeki hareketlerin tespitini ve teşhisini yapabiliyor. Bugüne denli geliştiğimiz sistemler 2 bin 180 sayaç katılmış uçuşa ehil ki baş döndürücü çelimsiz müddette bu denli saate ulaştık. Bu da ne denli derin namına kullanıldığını tabir ediyor. 2015 Eylül'den beri bizim geliştirdiğimiz sistemler, TSK envanterinde ve TSK envanterindeki biricik ulusal cümle bunlar. Bugün şimdi halihazırda TSK personelimiz, Bayraktar Taktik Blok 2 ile 2 bin 150 sayaç üstünde katılmış pervaz saatine erişmiş durumda.'

Türk mühendisleri ve Ar-Ge kadrosu namına hedeflerinin en önce Türkiye'yi bu teknolojide hür eylemek olduğuna ayraç fail Bayraktar, 'Ancak bu geliştirdiğimiz teknolojiler terörle uğraş içerisinde de kullanılmaktadır ve de bundan böyle bu zamanlarda simetrisiz savaş ortamlarında insansız iklim araçları adeta askerimizin gözü ve kulağı niteliğini taşıyor. İnsansız iklim araçları olmadan operasyonlar yapılmıyor. Milli ve ibdai geliştirdiğimiz insansız iklim araçları, başta 'Bayraktar Taktik Blok 2' bu manada terörle mücadelede baş döndürücü iri katkılar sunmaktadır.' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA