BRÜKSEL

Belçika yönetimi, yıldırı örgütü PKK'nın Brüksel'deki AB Konseyi binasının peşinde açmış olduğu çadırı kaldırtmadı. Bunun hesabına Belçika, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılmış olduğu AB-Türkiye Zirvesi esnasında sökülen yıldırı örgütü PKK'yı simgeleyen çaput parçaları ve pankartların zaman baştan asılmasına delik yumdu.

'İzin verilmesini kınadık'

Konuyla ait kendisine AA muhabirine açıklamalarda mevcut Bozkır, İstanbul'da meydana mevrut yıldırı saldırısında canlar verdik. Onlara Allah'tan yağmur diliyorum, yaralılara acele şifalar diliyorum. Böyle müşterek ortamda PKK yıldırı örgütünün amblemleriyle hakeza müşterek çadırın kurulmasına müsaade verilmesini mahzunane karşıladık ve kınadığımızı, bunun yanlış bulunduğunu da tabir ettik.' dedi.

'PKK'ya koyun açılmasını almak gibi değil'

Bozkır, Fransa'nın terörle savaş çerçevesinde yüzlerce kişiyi tutukladığını ve yılgı durumlarda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin askıya alınmasını öngeren 15. maddeyi uygulamaya koyduğuna ilgi çekerek, 'Terörle mücadeleyi hakeza çalışan örümcek Avrupa devletleri varken, bunun Belçika'da önemsenmemesi, müşterek biçimde PKK'ya koyun açılmasını almak gibi değildir' değerlendirmesini yaptı.

'Tabiatıyla bunu düet münasebat itibarıyla görüşeceğiz'

Durumu Belçika Başkanı Charles Michel'e de anlattıklarını bildiren Bakan Bozkır, 2 hafta evvel Ankara'da Türkiye ve Belçika'dan adalet, içişleri ve dışişleri bakanlarının katılımıyla üçgen müşterek güruh yapıldığını hatırlattı. Kendisinin de görüştüğü Belçikalı bakanlarla terörle mücadelenin ele alındığını kail Bozkır, şöyleki bitmeme etti:

Zirve esnasındaki dü devir içinde o çadırın üstündeki amblemler kaldırıldı, içi boşaltıldı, uğrunda tanıtım gösterisi yapılmayacağı tabir edildi. Ama gine de kusursuz Başbakanımızın doruk düşüncesince geldiği anlarda bu yurt haini PKK'lı teröristlerin gösterisi önlenemedi. Tabiatıyla bunu düet münasebat itibarıyla görüşeceğiz, bunun önlenmesi düşüncesince tekrar talepte bulunacağız, yanlış bulunduğunu tabir edeceğiz. İnşallah Belçika da bu yanlış davranışı tekrarlamayacak.'

Belçika'dan çadıra 'insan hakları' savunması

Bakan Bozkır, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun tepkisi hesabına Belçika Başbakanı'nın cilt meselesini 'insan hakları ve fikir özgürlüğü kapsamına sokma yönünde' müşterek beyanının bulunduğunu kaydetti. AB Bakanı, bunun hesabına Davutoğlu'nun, sunulan iznin, 'Belçika'da DAEŞ'in meydana getirdiği müşterek hücum sonrası ayrımsız örgüte devrisi haset pankartlarıyla Brüksel sokaklarında gidiş yapmasına müsaade verilmeyle ayrımsız kavrama geldiğini' dediğini aktardı.

Bozkır, 'Başbakanımız, 'Buna müsaade vermezdiniz. PKK yıldırı örgütüne vermemeliydiniz' biçiminde müşterek tabir ile yanıt verdi. Sanıyorum ileti alınmıştır. Ama herhalde Belçika'yla müşterek süre elan mütalaa ve inanç teatisi icra gereksinimi olacak.' sanarak konuştu.

Muhabir: Hasan Esen

Kaynak: AA