Son yılların en şiddetli ayaklanmasını yaşayan Londra sokakları, adeta yangın yerine döndü. Twitter’da atılan “Türk kuyumcularında hiçbir şey bırakmayın”, “Elektronikleri boş verin, asıl yağmalanması gereken Türk kuyumcuları” benzeri mesajlar Türk dükkanlarının özellikle hedef olarak seçildiğini gösterdi. 

Türk esnaf da sopalarla, su borularıyla, döner bıçaklarıyla ve kebap şişleriyle savunma nöbet tutuyor, mahallelerine yağmacıları sokmuyor. Sosyal paylaşım sitelerinde ve bloglarda Türklerin, Kürtlerin ve Asyalıların tavrı övgü topladı. “16 bin polis Londra’yı geri alamaz, ama 300 Türk alır” gibi yorumlar yapılıyor. The Guardian ve Daily Telegraph gibi gazeteler, Türkler’in Hackney, Peckham gibi semtlerde mahalle ve dükkanlarını yağmacılardan korumak için takdir edilmesi gereken büyük bir direnç gösterdiklerini belirterek, “Türkler’den alınacak çok ders var” ifadelerini içeren haberler yayınladı.

20 kişiyi dövüp polise verdik
Murat Korkmaz (Yağmaya karşı koyan Dalston esnafı): “Biz Dalston’un varoşlarında yaşıyoruz. 24 yıldır Londra’dayım, döner dükkanım var. Gözümüzün önünde Finsbury ile Hackney arasında çalışan 256 numaralı otobüsü yakmaya kalktılar. Hemen müdahale ettik ve içinden bir anne ile kızını kurtardık. Daha sonra kalabalık bizim mahalleye doğru yöneldi. Türk ve Kürt gençleri birlikte hareket ettik ve 15-20 kişiyi dövdük ve onları polise teslim ettik. İngilizler ve Londra polisi bizi tebrik etti.

Türk esnaf kendini koruyor
Ali Demirci (Haringey Belediye Encümeni): 2006’dan beri belediye encümeni olarak görev yapıyorum. Olaylar bizim belediye sınırları içinde başladı daha sonra başka bölgelere de sıçradı. Yağma yapılıyor. Türk esnaf kendini koruyor. Polis görevini yapıyor ama pasif savunma içinde. Belki bundan sonra tutumunu değiştirir. Bizim belediye sınırları içinde 100’e yakın bina yakıldı, 200’e yakın bina da yağmalandı. Haringey’de yaşayan 35 bin’e yakın Türk toplumu var. Genellikle restoranda, taksi ve hizmet sektöründe çalışıyorlar. Umudumuz olayların artık devam etmemesi. Başbakan polis sayısını 16 bine çıkartıyor. Bu iş uzarsa daha kötü olur ve İngiltere’nin farklı bölgelerine de sıçrar. Irkçılık temeline dönüşmez. Bu tamamen devletin kesintilerden dolayı umutsuzlaşmış genç kesimin haykırışıdır. Yöntem yanlıştır. Etnik kökene dayalı değildir.” (Vatan)