Nane, düzenlediği basın toplantısında, şirketin 2016 performansıyla 2017 ve sonrasına yönelik hedeflerini değerlendirdi. Toplantıda, 2016 yılının Türkiye açısından oldukça zor geçtiğini ifade eden Mehmet Nane, “2016’yı tüm zorluklarına rağmen operasyonel büyüme ile kapattık" dedi ve ekledi:

"Pazar dış hatlarda daralırken biz büyüdük"

"Yıl boyunca hava trafiğimizi olumsuz etkileyen pek çok engele rağmen yılsonu itibarıyla iç hatlarda 15.29 milyon, dış hatlarda ise 8.85 milyon olmak üzere toplam 24.14 milyon misafirimize hizmet verdik. Ana merkezimiz İstanbul Sabiha Gökçen’de toplam pazar, iç hatlarda yüzde 5.8 büyürken, Pegasus olarak biz misafir sayımızı yüzde 10.7 artırmayı başardık. Aynı şekilde pazar dış hatlarda yüzde 15.5 daralırken biz yüzde 3.9 büyümeyi başardık.”

2016’da 400 milyon dolarlık yatırım

Toplantının ardından DHA’nın sorularını yanıtlayan Mehmet Nane, "Çince’de kriz fırsat anlamına geliyor; biz de bu zor yılın kriz değil fırsat kısmına odaklanmaya çalıştık" dedi ve şöyle konuştu:

"Biz ülkemize, gençliğimize ve geleceğimize inanıyoruz; o nedenle yatırımlarımıza devam ettik. Geçen yıl 9 tane uçak aldık. Bu uçaklardan ilki 19 Temmuz’da geldi ve ona 'Demokrasi' adını verdik. Bu uçağın en önemli özelliği ise dünyada ilk kez bizim kullanıyor olmamızdı. Bu uçak, CFM motorlu yani yakıt açısından daha tasarruflu bir uçaktı. 2016 yılı boyunca yaklaşık 400 milyon dolarlık yatırım yaptık. 2017 ve sonrası ise eminim çok daha iyi olacak."

Kabin yasağı 90 gün süreli

ABD ve İngiltere'nin uyguladıkları kabin yasağının "iki nedeni olabileceğini" dile getiren Nane, "Bunların ilki ticari kaygılar diğeri ise alınan bir terör ihbarı" dedi ve şöyle açıkladı:

"Mantığım bu yasağın terör ihbarı nedeniyle olduğunu söylüyor. Biz İngiltere’ye uçtuğumuz için özellikle bu yönden etkileniyoruz. İngiltere’den gelen yazıdan bu yasağın 90 gün süreli olduğu ve bu konu ortadan kalkınca gözden geçirileceği söyleniyor. Dün de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan bu konuda girişimlerde bulunulduğunu ve tehdit bertaraf edildikten sonra bu kararın tekrar gözden geçirilip, kaldırılacağını söyledi. Ben bu durumun tamamen alınan bir ihbar sonucunda olduğunu düşünüyorum. Nitekim bu kararın ardından İngiltere’de oldukça üzücü bir olay gerçekleşti. Bu da ciddi bir istihbarat geldiğinin göstergesi. Bu nedenle terör tehdidi ortadan kalktığında İngiltere yasağının da kalkacağına inanıyorum."

"Kampanyalar devam edecek"

Geçen yıl düzenledikleri kampanyalara bu yıl da devam edeceklerini söyleyen Nane, "Çünkü Pegasus, sloganımızda da dediğimiz gibi, 'belki havacılık sektörünü kurmadık ama değiştirdik' mantığıyla hareket eden bir firma" dedi.

Uçmanın daha önce bir lüks olduğunu ancak 2003 yılında hükümetin çıkardığı kararlarla bunun bir hak haline geldiğini belirten Nane, "Pegasus da bu hakkı kullandıran şirketlerden biri oldu. Çünkü bizim modelimiz düşük maliyetli uçma imkanı veriyor. O yüzden de uçmak bizde bir hak, biz de bu hakkın etkin bir şekilde kullanılması için kampanya ve yeni hizmetlerimizle bunu devam ettireceğiz" diye konuştu.

Ortadoğu ve Rusya'da yene pazarlar

Halen Rusya’da dört, Ortadoğu’da üç yeni destinasyona uçtuklarını ifade eden Nane sözlerini, “Talep geldikçe biz de yeni hatlar açmak için gerekli çalışmalarımızı yapacağız. Hem mevcut pazarlarımızda artış öngörüyoruz hem de yeni pazarlara uçmayı hedefliyoruz. Bu nedenle 2017’den ümitliyiz” diyerek tamamladı.

Kaynak: DHA