İngiliz hükümeti, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması şeklinde bunun 'gelecek 10 sene düşüncesince kapalılık yaratacağı' uyarısında bulundu.

The Guardian gazetesi, hükümetin, ülkenin AB'den muhtemel ayrılığına bağlı hazırladığı istimara tutanağına arazi verdi.

Hükümetin gizil Brexit'e müteveccih hazırladığı evvel resmi analizinde, Birleşik Krallık'ın AB'den çıkmasının (Brexit) kaotik ve kompleks müşterek süreci başlatacağı kaydedildi.

Raporda, makine üretimi, tarım, finansal hizmetler özellikle kazanmak az daha ayrışık sektörler ile Avrupa'nın gayrı vatanlarında beledi nice İngilizin Brexit'ten aksi yönde etkileneceğine aksan yapıldı.

Raporu hazırlayan Kabine Ofisinde işyar hükümet yetkilileri, ülkenin AB'den ayrılması sonra kendisini toparlamasının minimum 10 sene süreceğine dikkati çekerken, 'mali pazarlar, envestisman ve İngiliz sterlininin değerinin 10 sene sürecek belirsizlikten etkileneceğini' bildirdi.

Londra-Brüksel arasındaki olan anlaşmalar nedeniyle Birleşik Krallık'ın birlikten değerli çıkışının biraz sene içinde gerçekleşmesinin güç bulunduğunun aktarıldığı raporda, 'AB'den çıkacak oyu sürecin sonu değil, hemen başlangıcı olacak. Bu, 10 sene veya şimdi aşkın sürecek müşterek belirsizliğe müteveccih çabuk tutum ekspozisyon adına görülebilir' denildi.

Raporda bu 10 yılın, ülkenin AB'den çıkması, tecim ve tecim irtibatlı anlaşmaların baştan görüşülmesi, Amerika ve gayrı ülkelerle acemi anlaşmaların sağlanması kabilinden müşterek süreci kapsadığı belirtildi.

Analize bağlı değerlendirmede olan Kabine Ofisinden mesul Bakan Matt Hancock, 'Hükümet analizi, AB'den çıkmanın, 10 salname dokunca donör müşterek belirsizliğe balıklama plonjon anlamına geldiğini gözler önüne seriyor. Ekonomimize müteveccih riskler açık açık ortada. (AB'den çıkma) İngiliz halkını aylak bırakırken, refahını da açık açık tehlikeye atıyor' sanarak konuştu.

'Brexit'in İskoçya'da istiklal talebini tetiklemesi endişesi

Öte yandan, İskoçya lehçe hükümetinin Başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) önderi Nicola Sturgeon, başşehir Londra'da icra ettiği konuşmada, İskoç hükümetinin, Birleşik Krallık'ın AB'de kalmasının İskoçya'nın çıkarına olduğuna inanmaya bitmeme ettiğini söyledi.

AB'de eğleşmek düşüncesince şimdi artı ve olumlu müşterek kampanya yürüteceklerinin sözünü veren Sturgeon, kampanyada hemen AB'den sağlanan kazançlı faydalara değil, başkaca birliğe üyeliğin getirmiş olduğu içtimai ve istihdam haklarına da odaklanacaklarını kaydetti.

Sturgeon ayrıca, Birleşik Krallık'ın referandumla AB üyeliğinden ayrılmasının İskoçya'da istiklal taleplerinin artmasını tetikleyebileceği uyarısında bulunarak, 'İskoçya'nın özgür olmasını isterim fakat hemen Birleşik Krallık AB'den ayrıldı sanarak özgür olmasını istemiyorum' dedi.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ın AB'den muhtemel ayrılığının Kuzey İrlanda ve İskoçya kabilinden mahalle muhtarı parlamentoların bulunmuş olduğu alanlarda hasretlik yanlılarının eylemlerini tetikleyeceğinden düşünce duyuluyor.

AB üyeliğiyle ait plebisit 23 Haziran'da yapılacak. İngiltere Başbakanı David Cameron da referanduma denli ülkeyi gezerek AB'de kalınması düşüncesince kampanya yürütecek.

Referandumda bölüt 'Birleşik Krallık AB üyesi adına kalmalı mı, olmadan AB'den ayrılmalı mı?' sorusu yöneltilecek.

Kaynak: AA