WASHINGTON – GÜLBİN YILDIRIM

İran'a muteber yaptırımların P5+1 devletleri ile imzalanan çekirdeksel geçim kapsamında kaldırılmaya başlanması topu topu dünyada iri eko uyandırırken, bu gelişimin hesaplı yansımaları da iptila konusu oldu.

IMF'nin İran Masası Şefi Martin Cerisola ve Moody's Analisti Shirin Mohammadi AA muhabirinin mevzuya bağlı sorularını yanıtladı.

'Yüzde 4 ek nema bekliyoruz”

Düşen yer yağı fiyatlarıyla baştan resesyonun eşiğine mevrut İran'ın yönelmek düşüncesince ehemmiyetli ortak okazyon yakaladığını tamlayan Cerisola, “Kalkan yaptırımların İran ekonomisine yüzdelik 4 yöresinde ek nema getirmesini bekliyoruz. Bunun yüzdelik 2'si küsurat yer yağı üretiminden, yüzdelik 1'i sakıt tecim ve mali maliyetlerinden ve arka kalanı yer yağı dışındaki sektörlerdeki ivmelenmeden sağlanacak” değerlendirmesini yaptı.

“Düşük yer yağı tutarları İran'ın cazibesini azaltabilir”

Cerisola, mavera taraftan sonuç 12 senenin en bağan seviyelerinde seyreden yer yağı fiyatlarının ülkenin istihsal ve ihracatını açık açık tezyit hızını negatif etkileyebileceğine ayraç ederken, “Petrol fiyatlarındaki kaba düşüş, İran'a müteveccih yatırımların cazibesini azaltabilir” görüşünü paylaştı.

İran'ın yer yağı düşüncesince dünkü pazarlar bulmasının sakıt global arzu zımnında çetin olacağını öngören Cerisola, bu sorunlara karşın geçmişe layıkıyla artacak yer yağı satışlarının ekonominin gayrı sektörlerini de canlandırmasını beklediklerini tabir etti.

“Petrol tutarları henüz da düşebilir”

Moody's Analisti Mohammadi ise İran'ın günce yer yağı üretimini sene sonuna derece 1 milyon varile çıkarmayı planladığına dikkati çekerek, “Eğer İran bunu başarır, gayrı yer yağı üreticileri üretimi kesmez ve global arzu artmazsa, yer yağı tutarları henüz da düşebilir' değerlendirmesinde bulundu.

Mohammadi, mavera yandan, İran'ın doğalgaz ve yer yağı tesislerinin derinlemesine seneler devam eden arsıulusal yalıtım zımnında kullanılmamaktan çevre çok derecede yıprandığını vurgulayarak, İran'ın hedeflenen istihsal seviyesine iktiran etmek düşüncesince yer yağı sanayisine 185 bilyon dolar yöresinde envestisman yapması icap ettiğini dile getirdi.

Kaynak: AA