WASHINGTON

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye'nin büyüme tahminini bu yıl için yüzde 3,8'den yüzde 3,3'e ve gelecek yıl için ise yüzde 3,2'den yüzde 3'e düşürdü.

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm (DEG) raporunun Ekim 2016 sayısını "Zayıf Talep: Belirtiler ve Çareler" başlığıyla yayımladı.

Birçok ülkenin büyüme tahminlerinin güncellendiği raporda, Türkiye'de gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) bu yıl yüzde 3,3 ve gelecek sene yüzde 3,0 artmasının beklendiği kaydedildi. Bu oranlar, IMF'nin temmuz ayında yayınladığı bir önceki raporda yüzde 3,8 ve 3,2 olarak belirlenmişti.

IMF ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'nin büyüme beklentilerinin aşağı yönlü revize edilmesine FETÖ'nün başarısız darbe girişimi ve terörist saldırılar nedeniyle artan belirsizlik gerekçe gösterildi.

Enflasyon ve işsizlik beklentileri aşağı çekildi

Öte yandan, makroekonomik politikalardaki gevşemenin ekonomiyi destekleyeceği ifade edilen raporda, enflasyonun ise kademeli olarak düşeceği öngörüsüne yer verildi.

IMF'nin güncel tahminlerine göre, geçen sene yüzde 7,7 seviyesinde ölçülen enflasyon, 2016 sonunda yüzde 8,4'e yükseldikten sonra 2017'de yüzde 8,2'ye inecek. Kuruluşun Türkiye'ye yönelik bir önceki enflasyon beklentileri ise 2016 için yüzde 9,8 ve 2017 için yüzde 8,8 seviyesindeydi. Buna göre, IMF, Türkiye'ye ilişkin enflasyon tahminlerini bu yıl için 1,4 ve gelecek yıl için 0,6 puan aşağı çekmiş oldu.

Cari açık beklentileri yükseltildi

IMF'nin DEG raporunda yer alan diğer projeksiyonlara göre, Türkiye'de cari açığın GSYH'ya oranı 2016'da önceki yıla kıyasla 0,1 puan azalarak yüzde 4,4'e gerileyecek. Kuruluş, cari açığın gelecek sene ise yüzde 5,6'ya yükselmesini bekliyor.

Muhabir: Gülbin Yıldırım

Kaynak: AA