Dünya bir büyük ismin çöküşüne tanıklık ediyor. New York’taki lüks Sofitel Oteli’nde yaşandığı iddia edilen taciz olayının ardından tüm gözler Manhattan Ceza Mahkemesi’ne çevrilmişti. ABD’li savcı, dünyada paranın bir numaralı patronu olarak gösterilen Dominique Strauss-Kahn’ın odasını temizlemeye gelen kat görevlisi kadına tecavüz etmeye kalkıştığını belirterek 74 yıl hapsini istiyordu.

Kadın hakim iddiaların ciddiyetini değerlendirdi ve “bırakırsak ülkesine kaçar” diyerek Kahn’ın tutuklanmasına karar verdi. Avukatının “1 milyon dolar kefalet ödemeye, hatta elektronik kelepçeyle izlenmesine dahi razıyız” sözleri bile yeterli olmadı. Kahn’ın asıl kabus şimdi başlıyordu. O zamana kadar Harlem’deki polis merkezinde tutulan IMF Başkanı, New York’un kavgaları ve ‘berbat yemekleriyle’ ünlü hapishanesi Rikers Island’a gönderilecekti. Kahn’ı taşıyan araç polis merkezinden hareket etti ve IMF Başkanı, cinsel taciz suçlularının tutulduğu hapishaneye akşam saatlerinde getirildi.

Bardak, sabun, diş fırçası
Henüz mahkeme tarafından suçlu bulunmadığı ve VIP statüsü göz önünde bulundurularak diğer 11 bin mahkumdan ayrı bir bölüme alındı. Yastık, bardak, şampuan, sabun, diş macunu, fırça ve turuncu beyaz çizgili mahkum kıyafeti verildi. Ceketini ve ayakkabılarını veren Kahn, kıyafetleri giydi. 3.5 metreye 4 metrelik bir hücreye kapatıldı. Günde 1 saat hava alma hakkı olduğu, hapisteki diğer mahkumların kendisine zarar verme riski olduğundan dolayı yanında bir gardiyanla dışarı çıkmasına izin verileceği kendisine anlatıldı. Bu süre içerisinde TV seyredebileceği, gazete ve kitap okuyabileceği söylendi. Avukatı dışında haftada 3 kişinin kendisine ziyarete gelebileceği aktarıldı. Yemeklerini ise hücresinde yiyeceği belirtildi.

Eşine ‘sorun var’ demiş
Mahkemede traşsız ve bitmiş bir halde görüntülenen Kahn, pazar günü çıkarılacağı duruşma öncesinde günlerini bu şartlar altında geçirmeye hazırlanırken kendisi hakkındaki suçlamanın detayları hem Amerikan hem Fransız basınında yer almaya devam ediyor. İki cep telefonundan birini bırakarak otelden kaçtığı iddia edilen Kahn’ın havaalanına giden taksideyken eşini arayıp “Çok ciddi bir problemimiz var” dediği ileri sürüldü. Savcıların bu iddiayı doğrulamak için Kahn’ın bindiği taksinin şoförünü ve Air France uçağının görevlilerini de şahit olarak dinletmeye hazırlandığı iddia ediliyor.

Fransız Liberation gazetesi, önceki gün attığı “Kahn yarışdışı” başlığının ardından dün de “Nakavt” manşetiyle çıktı. Sosyalist Parti içinde 2012 seçimleri için artık Sarkozy’nin karşısına yeni bir isimle çıkılması gerektiği görüşü ağır basıyor. Le Figaro gazetesinin internet sitesinden yaptığı ankette ise Kahn’ın Fransa’nın imajına zarar verdiğini düşünenlerin oranı yüzde 73 çıktı.

Geçen hafta burada kalıyordu
Strauss Kahn, Times Square’in hemen yanında, 44’üncü caddedeki Sofitel Oteli’nde geceliği 525 dolar (Daha önce

3 bin dolar olarak açıklanmıştı. Ancak otel bu bilgiyi düzeltti) olan odada kalıyordu. Çalışma odası, mutfak ve yatak odasından oluşan lüks süitin faturasını kendisi ödedi. Yılda 420 bin dolar kazanan Kahn’ın “özel bir iş için” New York’ta olduğu, masraflarını da kendisinin karşıladığı açıklandı.

Yeni ikametgahı artık burası
Mahkemenin 1 milyon dolar kefalet ve elektronik kelepçe talebini reddetmesinin ardından tutuklanmasına karar verilen IMF Başkanı, New York’un ünlü ada hapishanesi Rikers Island’a gönderildi. 11 bin mahkumdan ayrı olarak tutulduğu özel bir hücreye alındı. Daha önce TV programcılarına röportaj için sıra bekleten Kahn, şimdi günde sadece 1 saat televizyon izleme hakkına sahip. O da sadece belli kanalları.

7 bin polis, 11 bin mahkum
1672 kilometrekarelik alana sahip Rikers Island’da sivil yerleşim yok. Anakara ile sadece bir karayolu bağlantısı olan adada sadece hapishane binaları ve gardiyan lojmanları var. Bütçesi 860 milyon dolar olan hapishanede 7 bin gardiyan 11 bin mahkumla ilgileniyor.

Radikal