ANKARA - TUĞÇENUR YILMAZ

Güven mektubunu 4 Eylül'de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunan Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya, iki ülke arasındaki ilişkilere yönelik AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Bhattacharyya, iki ülke arasındaki ilişkilerin son dönemlerde karşılıklı ziyaretlerle ivme kazandığını vurgulayarak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2017'deki Hindistan ziyareti ikili ilişkilerimizde önemli bir mihenk taşı. Bu ziyarette birçok önemli anlaşmalara imza attık ve ileriye dönük bir ajanda ortaya koyduk." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Hindistan ilişkilerinin kadim bir tarihi olduğunu dile getiren Bhattacharyya, buna Mahatma Gandhi'nin hem Müslüman hem Hindu halkını Türkiye milli hareketini desteklemeleri için harekete geçirmesini örnek verdi.

Ekonomik ortaklık

Büyükelçi Bhattacharyya, en önemli hedeflerinin karşılıklı ticaret ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu belirterek, "Türk mevkidaşlarımla ilişkilerimizi siyaset-güvenlik, ekonomi ve kültürel iş birliği olmak üzere üç ana temelde derinleştirmek ve geliştirmek için yakın iş birliği içinde olmayı dört gözle bekliyorum." diye konuştu.

Karşılıklı ticaret ve yatırımları artırarak ekonomik ortaklığın derinleşmesini arzuladığını kaydeden Bhattacharyya, iki ülke iş insanlarının karşılıklı ziyaretlerinin son dönemlerde artmasının bu minvalde önemli olduğunu vurguladı.

Bhattacharyya, Türkiye ile Hindistan ticaret hacminin 7 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu ancak Türkiye ve Hindistan ekonomilerinin oldukça büyük olduğunu ve bu sayının artması gerektiğini kaydetti.

"Daha büyük bir potansiyele sahip olduğumuza inanıyorum." diyen Bhattacharyya, bu kapsamda serbest ticaret ve yatırımların korunması alanlarında yeni imkanların keşfedilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bhattacharyya, Türkiye'nin son zamanlarda karşılaştığı ekonomik sorunlara ilişkin ise "Türkiye, bu sorunları çözebilecek kapasiteye sahip güçlü kaynakları olan bir ülke. Uzun vadede Türkiye ekonomisi gelecek vadediyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Yeni bir dünya düzenine ihtiyaç var"

"Türkiye ve Hindistan 21. yüzyılda dinamik ve karşılıklı fayda sağlayan çok yönlü bir ortaklık geliştirdi." diyen Bhattacharyya, iki ülkenin genç nüfusu ve gelişen kurumlarıyla yeni dünya düzeninde söz sahibi olacaklarını kaydetti.

Türkiye ve Hindistan gibi ülkelerin küresel konularda artık daha aktif aktörler olduklarının altını çizen Bhattacharyya, "Bu değişen dinamizmde sorumluluklarımızın farkındayız. Yeni bir dünya düzenine ihtiyaç var." dedi.

Bhattacharyya, bu yeni bir küresel düzenin çoğulcu ve demokratik olması gerektiğini vurguladı.

Terörle mücadelede iş birliği

Büyükelçi Bhattacharyya, Türkiye ve Hindistan'ın ortak sorunlarından birinin terörle mücadele olduğuna dikkati çekerek, "Bu tehditle mücadele edebilmek için güçlerimizi birleştirmeliyiz." dedi.

Bhattacharyya, bunun için Türkiye ile askeri iş birliğinin ilerletilerek yeni bir seviyeye taşınması gerektiğini söyledi.

Türkiye'yi "dinamik ve zengin bir ülke" şeklinde niteleyen Bhattacharyya, "Türkiye büyük bir ülke ve Hindistan bu nedenle ikili ilişkilerimize çok büyük önem atfediyor." ifadesini kullandı.

Bunun yanı sıra Bhattacharyya, FETÖ konusunda Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını kaydederek, "Terörün iyisi kötüsü olmaz. FETÖ'yle ilgili de Türkiye'nin endişeleri bizim endişemizdir." diye konuştu.

Öte yandan Ortadoğu'daki gelişmelere de değinen Bhattacharyya, Suriye konusunda Astana ve Soçi'de Türkiye'nin muhataplarıyla attığı adımlara ilişkin, "Barışın ve güvenliğin sağlanması için atılan bu adımlar olumlu karşılanmalı." dedi.

"Türkiye ikinci yuvam"

Bhattacharyya, henüz üç aydır Türkiye'de olduğunu belirterek, "Ancak çoktan kendimi ikinci yuvamda gibi hissediyorum. Türkiye zengin tarihe sahip çok güzel bir ülke." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin kültürel çeşitliliğine ve Türk mutfağına hayran olduğunu belirten Bhattacharyya, Türk halkının da çok sıcak kanlı olduğunu düşündüğünü söyledi.

Hint turist sayısı ikiye katlandı

Türkiye'nin gitgide birçok Hint'in tercih ettiği bir turist destinasyonu olduğuna işaret eden Bhattacharyya, "Bu yıl neredeyse Hint turist sayısı iki katına çıktı. Türkiye'ye balayına gelen Hintler, iki ülke kültürleri arasındaki bağın bir göstergesi." dedi.

Bhattacharyya, iki ülke insanını bir araya getirmek için film gösterimleri ve bazı kültürel etkinliklerin aracı kılınabileceğine dikkati çekti. Bu kapsamda Büyükelçi Bhattacharyya, Türklerin Hindistan izlenimlerini aktaracağı "Hindistan Yansımaları" adlı resim yarışması ve "Boğaziçi'nde Hindistan" adlı etkinliklerin düzenleneceğini bildirdi.

Hint Büyükelçi ayrıca Mahatma Gandhi'nin 150. doğum günü kapsamında yıl boyunca Türkiye'de çeşitli etkinliklerin düzenleneceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA