Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Arık, Türkiye'de 70 iletişim fakültesi olduğunu ve yöneticilerinin yarısından fazlasının iletişim kökenli olmadığını ifade ederek, "Bu problemli bir durum. Hiçbir bilim dalının bu denli dışarıdan etkiye açık olduğunu görmüyoruz" dedi.

Prof. Dr. Arık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de iletişim fakültelerinin sayısının 70 civarında olduğunu söyledi. İletişim fakültelerinin en popüler fakültelerin başında geldiğini belirten Arık, Türkiye'nin farklı şehirlerinde hatta farklı ilçelerinde bile iletişim fakültesi görmenin mümkün olduğuna işaret etti.

Arık, çok sayıda iletişim fakültesi bulunmasının nitelikli bir eğitimin habercisi olmadığını vurgulayarak, "Burada karşılaşılan temel problem, öğretim kadrolarının niteliğinin yeteri kadar alana hakimiyetinin olmaması. Türkiye'de 70 iletişim fakültesi var. Yöneticilerine baktığımız zaman yarısından fazlasının iletişim kökenli olmadığını görüyoruz. Bu problemli bir durum. Hiçbir bilim dalının bu denli dışarıdan etkiye açık olduğunu görmüyoruz" dedi.

Pek çok iletişim fakültesinde uygulama dersini veren hocaların yeterli sektörel deneyimi ve donanımı bulunmadığını anlatan Arık, bu durumun da iletişim fakültelerine girip iyi iletişimci olmak isteyen öğrencileri olumsuz etkilediğinin altını çizdi.

"Donanımlı bir eğitim, daha az öğrenci"

Arık, iletişim fakültelerinin kontenjanlarının yüksek olmasının da bir başka problem olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"İletişim fakültelerine gelen pek çok öğrenci iletişim alanında kendisini yetiştirme konusunda tereddütlü davranırsa, aldığı öğrenimle başarıya ulaşması çok kolay gözükmüyor. Öğrenimin niteliğinin de ciddi olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Daha nitelikli bir öğrenim için yapmamız gereken iyi eğitim kadrolarını oluşturmak ve daha donanımlı bir öğrenimi daha az öğrenciye sunabilmek. Bütün bunlar bir araya gelirse Türkiye'deki iletişim fakültelerinin kalitesi yükselecektir."

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak Antalya'nın tek iletişim fakültesi olduklarını hatırlatan Arık, kentin dinamik medya ortamının kendilerine pozitif katkı olarak geri döndüğünü kaydetti.

Arık, yakın zamanda geçecekleri yeni binalarının Türkiye'deki en iyi iletişim fakültesi binalarından biri olacağını anlatarak, fakülte öğrencilerinin 2015'te çeşitli yarışmalardan 73 ödül kazandığını sözlerine ekledi.

Kaynak: HABER7.COM