ERZİNCAN

Erzincan'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine katıldıkları iddia edilen, aralarında eski 59. Topçu Eğitim Tugayı Komutanı Tuğgeneral Yüksel Gönültaş'ın da bulunduğu 14'ü tutuklu 44 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesince Polis Meslek Yüksekokulu'nda (POMEM) oluşturulan salonda görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Gönültaş, eski tabur komutanları Ertuğrul Gökbulut, Evren Karagülle, Hasan Coşgun ve Uğur Ergüven'in yanı sıra eski askeri personel Ünal Korkem, Gürkan Serteser, Emin Ertuğrul, İbrahim Veske, Muhammet Uğur, Mehmet Kök, Talha Güven, Ahmet Miraç Ok ve Halil Fevzi Çetin ile tutuksuz 29 sanık hazır bulundu.

Sanık avukatları ve sanık yakınlarının da katıldığı duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan Ertuğrul Özdil katılmadı.

Tanık ifadelerinin alınmasına başlanan duruşmada, tanık olarak ifade veren ve suç tarihinde 59. Topçu Eğitim Tugayı Komutanılığında bölük astsubayı olan Ş.P, 15 Temmuz günü, Gönültaş'ın ani emriyle Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme (KOKTOD) Birliğinin bir gün içinde kurulmasının istendiğini söyledi.

Gönültaş'ın söz konusu tarihte çok sinirli olduğunu dile getiren Ş.P, şunları aktardı:

"Ben KOKTOD Birliğinin 1 günde kurulmasının mümkün olamayacağını söyledim. Ayrıca kurulacak olan birliğe mühimmat alınması da söylendi. Bunun üzerine ben mühimmatların pazartesi günü alınabileceğini söyleyerek 'Savaş mı çıktı?', niye bu kadar acele edildiğini bölük komutanına sorarak tepki gösterdim. Bölük komutanı ise bana bunun Gönültaş'ın emri olduğunu söyleyerek yapacak bir şey olmadığını belirtti."

"Bunun bir hainlik olduğunu fark ettim"

Tanık Ş.P, darbe girişimi günü tugayda alarm verildiğini belirterek, "Verilen alarmın ne olduğunu anlamadım. Zaten verilen alarmdan kısa süre sonra tugaydaki rütbeliler de yavaş yavaş birliğe gelmeye başladı. İlerleyen saatlerde ise bunun bir hainlik olduğunu fark ettim. Televizyondan Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) vurulduğunu duyunca arkadaşlarıma ortada bir hainlik olduğunu söyleyerek bizlerin bu işin içerisinde olamayacağımızı ifade ettim. Askerlerimi ise kesinlikle vatandaşa silah sıkmayın, silah bırakın diyerek uyardım." dedi.

Ş.P, olay günü askeri araçların tugaydan çıkış yapması halinde lastiklerini patlatacağını dönemin tabur komutanlarından Yüzbaşı Evren Karagülle'ye bizzat ifade ettiğini belirtti.

Tanıklardan E.D. ise ifadesinde 15 Temmuz günü 59. Topçu Eğitim Tugayı Komutanlığı 2. Havan Taburu, 2. Er Eğitim Bölüğünde astsubay olarak görev yaptığını belirtti.

E.D, olay günü saat 23.00 sıralarında Evren Karagülle'nin terör saldırısı olabileceğini söyleyerek mühimmat alınması emrini verdiğini söyleyerek, "Aldığım emir sonrası Karagülle'nin yanından ayrıldım ve televizyonda darbe girişimi olduğunu gördüm. Eşim de o esnada telefonuma mesaj atarak durumu bana bildirdi. Bunun üzerine bölüğümde bulunanları FETÖ üyesi olmadığımızı ve bu işin içerisinde olamayacağımızı söyleyerek dikkatli olmaları hususunda uyardım."

Verilen öğle arasının ardından yeniden başlayan duruşma, diğer tanıkların ifadelerinin alınmasıyla sürüyor.

Duruşma nedeniyle güvenlik güçleri POMEM içi ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, FETÖ/PDY'nin darbe girişimine katıldıkları ve eski 59. Topçu Eğitim Tugayı Komutanı Tuğgeneral Yüksel Gönültaş'ın da aralarında yer aldığı bazıları eski 14'ü tutuklu 44 askeri personelin "Anayasa'yı ihlal", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "terör örgütü üyesi olmak"tan da 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Muhabir: Kemal Ozdemir

Kaynak: AA