Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Şırnak il merkezinin Cizre'ye, Hakkari il merkezinin de Yüksekova'ya taşınmasına ilişkin, 'İller değişmeyecek, il sınırları değişmeyecek ama merkez ilçe, teknik anlamında konuşursak merkez ilçe değişmiş olacak. Yani ilin merkez ilçesi taşınmış olacak diyelim' dedi.

Yılmaz, TGRT Haber'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Terör olaylarına ve güvenlik güçlerinin faaliyetlerine yönelik bir soru üzerine Yılmaz, Türkiye'de güvenlik konseptinin değiştiğini, artık bir devlet güvenliği mantığından öte halkın emniyetini sağlamaya dönük yaklaşım bulunduğunu söyledi. Yılmaz, 'Operasyonlar bazen gereğinden fazla uzuyor. Terörle mücadele ederken ister istemez halkımız da biraz bundan muzdarip oluyor' diye konuştu.

'Yüksekova gelişime müsait'

Hakkari ve Şırnak'ta il merkezlerinin taşınmasına yönelik çalışmaların hatırlatılması üzerine Yılmaz, şunları kaydetti:

'İller değişmeyecek, Hakkari'nin il sınırları değişmeyecek ama merkez ilçe, teknik anlamında konuşursak merkez ilçe değişmiş olacak. Yani ilin merkez ilçesi taşınmış olacak diyelim, değişmiş olacak.'

Söz konusu düzenlemeye HDP yöneticilerinin karşı çıktığının anımsatılması üzerine de Yılmaz, 'Asıl karşı çıkmaları gereken, aslında tarihte niye Cizre merkez yapılmadı demeleri lazım. O dönemde Cizre'ye belki yanlış bakıştan dolayı böyle bir karar verildi. Bugün aslında taşlar yerine oturuyor' ifadelerini kullandı.

'Ortadoğu'da ekonomik refahın artması bizim lehimize'

İran'a yönelik ambargonun kaldırılmasının Türkiye'nin bu konudaki tezlerini diplomatik olarak doğruladığına da işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:

'Bu güzel bir nokta, iyi, olumlu bir nokta. Bunun getirdiği yeni ortam içinde İran'ın tabii ekonomik olarak daha güçlü bir performans sergileyeceğini düşünebiliriz ama bir taraftan da tabii petrol fiyatlarının ciddi anlamda düştüğü bir ortam. Kim olursa olsun, hangi ülke olursa olsun, komşularınızdaki iyi bir gelişme ekonomik anlamda sizin için de iyidir. Yani aslında Ortadoğu'da, bütün ülkelerde ekonomik refahın artması bizim lehimizedir.'

'Cumhurbaşkanına açık bir saygısızlık'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözlerinin anımsatılması üzerine de Yılmaz, 'Seviyeyle ilgili herhalde yorum yapmamıza gerek yok, çok açık, yani gerçekten olmaması gereken, siyasetin kalitesini düşüren, itibarını zedeleyen bir üslup. Keşke böyle bir üslup kullanılmasaydı ama maalesef bunu zaman zaman görüyoruz. Halkın yüzde 52'sinin seçtiği, seçimle gelen, demokratik yollarla gelen bir Cumhurbaşkanına açık bir saygısızlık' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA