Adalet Bakanlığı 2013 yılında kaç adli ve idari yargı hakimi alacağını ve tarihlerini yayınladı. Buna göre 2013 yılında 200 idari yargı hakimi alınacak ve sınav 2 Kasım 2013’te yapılacak.

İlanın verilmesiyle memurlar.net üyelerinden bizlere gelen sorularda artış yaşanmaya başladı. Bu konuda bilgi sahibi olmayan veya tereddütte kalan üyelerimizin bu haberimizi okuması yeterli olacaktır.

İİBF mezunları idari hakim olabilir mi?

Evet. Şimdiye kadar yapılan tüm idari hakim adaylığı sınavlarına İİBF mezunları da katılmıştır. Hatta şuan Türkiye genelinde İİBF mezunu idari hakim sayısının hukuk mezunlarına oranla daha yüksek olduğu bilinmektedir.

Hangi İİBF mezunları sınava katılabilir?

Mevcut durumda kamu yönetimi, iktisat, işletme, ÇEKO, uluslar arası ilişkiler, maliye gibi İİBF ve SBF bünyesinde yer alan tüm bölümler bu sınava başvurabilir.

İİBF mezunlarına sınavda kota var mı?

Evet. 2008 yılına kadar yapılan sınavlarda hukuk fakültesi ve İİBF mezunları eşit şartlarda yarışıyorlardı. Ayrıca iktisat ve maliye soru sayısı daha yüksek olup, usul hukuku soru sayıları ise daha düşüktü. Bu yüzden de 2008’e kadar olan idari hakim sınavlarında İİBF mezunları daha başarılı olmaktaydı.

Ancak 2008’de yapılan mevzuat değişikliği ile İİBF mezunlarına %20 kotası getirildi. Ayrıca sınav soruları arasında İİBF mezunlarının kolaylıkla çözdüğü iktisat ve maliye soru sayısı azaltıldı. Buna karşılık hukuk mezunlarının daha rahat çözdüğü usul hukuku soruları eklendi.

Kotaya göre, nihai listede en fazla toplam sayının %20’si kadar İİBF mezunu yer alabilmektedir. Yani istenirse İİBF mezunu hiç alınmayabilir veya %20’den daha düşük bir oranda da alınabilir. Ancak tepki doğuracağı için İİBF’den alım yapılmayan bir idari hakimlik sınavı olmayacağı kanaatindeyiz.

%20 İİBF kotası nasıl işliyor?

İİBF kotası sınava başvururken veya mülakata girenler açısından işleyen bir durum değildir. İİBF kotası mülakatı da geçerek nihai listeye girmek için geçerlidir.

Örneğin, sınava 5 bin kişi başvurduysa bunun %20’si yani en fazla İİBF olması gibi bir kısıt yok. Ya da yazılı sınavı kazananlar açısından da aynı durum geçerlidir.

İİBF kotası nihai liste için geçerlidir. Örneğin, 2013 sınavı ile 200 idari hakim alınacaktır. Bunun %20’si 40’tır. Bu durumda mülakatı geçerek idari hakim olabilecek İİBF’li sayısı en fazla 40 olabilir. Bu sayı sınav komisyonunun takdiriyle daha düşük de olabilir.

2012’de İİBF’ye bir kriter daha getirildi

2012 yılında yapılan 200 kişilik idari hakim sınavı ilanında http://ilan.memurlar.net/ilan/20640/ İİBF mezunları için eleyici bir kriter daha eklendi. İlanda, “başvuru belgeleri arasında “hukuk fakültesinden mezun olanlar dışından alınacak adaylar bakımından, hukuk veya hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idarî bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olduğuna dair belge” şartına yer verildi.

Buna göre, İİBF mezunu olup da, öğrenim sırasında yeterince hukuk dersi almamış olanların sınava başvuruları engellenmiştir.

memurlar.net