TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, iktidar ve muhalefet partisine mensup üyelerinin ortak çalışması ile 198 maddelik Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı'nı toplamda sekiz saat süren çalışma sonrasında kabul etti.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ilgili bileşenlerle hazırladığı, marka, coğrafi işaret, tasarım, patent, faydalı model ile geleneksel ürün adlarına ilişkin hakların korunması ve bu suretle teknolojik, ekonomik ve sosyal ilerlemenin gerçekleştirilmesine katkı sağlamayı amaçlayan tasarı, 6 Nisan tarihinde TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarının esas komisyon alarak ele alındığı Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, 26 Nisan'daki ilk toplantısında çalışmayı, daha ayrıntılı olarak ele alması için alt komisyona sevk etti.

Alt komisyonda iktidar ve muhalefet milletvekilleri ile tasarıyla ilgili sivil toplum örgütlerinin katıldığı kapsamlı bir çalışma yapıldı. Tasarı, iki gün süren alt komisyon çalışmasının ardından bazı yeni düzenlemeler ve madde ihdasları ile yeniden esas komisyonun gündemine geldi.

Esas komisyonun 5 Mayıs günü yapılan ve tasarının alt komisyondan gelen haliyle ele alındığı ilk toplantıda, komisyonunun CHP ve MHP'li üyeleri tasarıya yönelik bazı itirazlarının alt komisyonda yapılan düzenlemeler ile giderildiğini, giderilmeyenlere yönelik önergelerini ise esas komisyonda gündeme getireceklerini belirterek ancak geneli itibariyle tasarının iyi niyetli yapıldığını, en ideal haliyle yasalaşarak ilgili sektörlerde sorunlara çözüm olabilmesi amacıyla destek vereceklerini ifade etti.

Bu kapsamda komisyon, üzerinde anlaşılan maddelerin sadece oylanması, itiraz olan düzenlemelerin ise önergeleri ile ayrıntılı olarak görüşülmesi yöntemiyle çalışılması kararını alarak yaklaşık dört saatlik bir mesai sonunda ilk 83 maddeyi kabul etti.

Komisyonun 11 Mart'ta aynı yöntemle gerçekleştirilen ikinci toplantısı da dört saat sürdü. Bu toplantı sonucunda çok daha az maddeli tasarı ve tekliflerin günler süren ve bazen de tartışma ve kavgalara yol açan görüşmelerinin aksine Sinai Mülkiyet Kanun Tasarısı'nın geçici düzenlemelerle birlikte 198 maddeye ulaşan metni komisyonda kabul edildi.

Böylece yaklaşık sekiz saat süren bir çalışma sonunda 198 maddelik tasarı kabul edilerek, rekor niteliği taşıyabilecek bir çalışma gerçekleştirildi.

Toplantıda tasarıya son şekli, hem iktidar hem de muhalefet partilerinin önergeleriyle verildi. Ancak muhalefet partilerinden gelen bazı değişiklik ve madde ihdası önerileri ise kabul edilmedi.

Kaynak: AA