Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Dün Sayın Cumhurbaşkanları ile yüksek yargı başkanlarının bir araya gelmesi, birlikte olması, protokolde olması, beraber bir toplantıda veya yemekte olması yargının bağımsızlığına, tarafsızlığına halel getirmiyor da söz konusu Türkiye'nin Cumhurbaşkanı hem de halk tarafından ilk defa seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunda halel getiriyorsa bu ikircikli bir yaklaşımdır." dedi.

Bozdağ, Türkiye Noterler Birliğinin 45. Olağan Kurulunun ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rize ve Kırşehir ziyaretlerine yüksek yargı başkanlarının katılmasının eleştirildiği belirtilerek, "Bu tartışma arasında Sayın Cumhurbaşkanı'nın 'alışacaklar' sözü de yeni bir tartışma başlattı. Bunları değerlendirebilir misiniz" denmesi üzerine Bozdağ, Anayasa'ya göre cumhurbaşkanının devletin başı olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanının, bu sıfatla Türk milletini ve Türkiye Cumhuriyeti Devletini temsil ettiğini, Anayasa'nın uygulanmasını ve devlet organlarının uyumlu çalışmasını gözettiğini anlatan Bozdağ, Anayasa'nın cumhurbaşkanına böylesine önemli bir görev verdiğini ifade etti.

Mahkemelerin veya hakimlerin kararlarının doğru ya da adil olup olmadığına bakılması gerektiğine işaret eden Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanıyla yüksek yargı başkanları bir araya geldi diye eleştiri yapmak, 'Yargı bağımsızlığı gölgelendi, tarafsızlığı kayboldu' demek çok büyük bir cehalettir. Dünyanın her ülkesinde devlet başkanlarıyla yargı başkanları bir araya gelir. Başka ülkelere gidip bunu anlatsanız bunu söyleyenlere gülerler, 'Böyle bir saçmalık mı olur' derler. Ama maalesef Türkiye'de bu konuşuluyor. Bu konuda Cumhuriyet Halk Partisinin yaklaşımı, geçmişte de gördük, 28 Şubat'ta yüksek yargı başkanları Genelkurmay'a çağrıldılar, hakimler, savcılar çağrıldılar ve o zaman ayakta alkışladılar. Brifing aldılar onu hiç eleştirmediler. Hatta dönemin CHP Genel Başkanı 'Ne var bunda' diyor. 'Devletin bilgilendirme yapmak isteyen bir kurumu çağırmış, bunları bilgilendirmiş' diyerek onu savunuyor. Yargı bağımsızlığına bu müdahaledir. Çağırıp talimat veriliyor, buna dair en ufacık bir açıklamaları yok. Türkiye'nin seçilmiş cumhurbaşkanıyla yargı görevi yapanlar bir araya geldi diye yeri, yerinden oynatıyorlar. Kasıtlı yapılan bir harekettir. İki yüzlü siyasetin bir göstergesidir."

"İade talebini önümüzdeki günlerde ABD'ye ileteceğiz"

Gülen'in iadesine yönelik işlemlerde son durumun sorulması üzerine Bozdağ, sürecin devam ettiğini, dosyalar üzerindeki tercümelerin sürdüğünü, ilerleyen günlerde iade taleplerini ABD'ye ileteceklerini aktardı.

"Siyasi partiyi birinci yapan Türk halkıdır"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir araya geldiği AB üyesi ülkelerin büyükelçilerine "Cumhurbaşkanı, halkın cumhurbaşkanı değil' ifadesini kullandığının ifade edilerek, bunu nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Bozdağ, büyükelçilerle bir araya gelmesinin Kılıçdaroğlu'nun takdiri olduğunu söyledi. Bozdağ, şunları kaydetti:

"Kılıçdaroğlu siyaseti iyi bilmiş olsa başka ülkelerin büyükelçileriyle bir araya gelip, Türkiye'yi ve Türkiye'nin Cumhurbaşkan'ını şikayet etmenin Türk halkını ne kadar rahatsız ettiğini görebilirdi ancak bunu göremedi. Eğer, sayın Kılıçdaroğlu büyükelçilerin kendisini bir gün Türkiye'de birinci parti, Türkiye'nin Başbakanı yapacağını zannediyorsa onlara yatırım yapmaya devam edebilir. Ama bilmesi lazım ki bir siyasi partiyi birinci yapan Türk halkıdır, onun sandıkta verdiği oydur, iktidara taşıyan da odur. Benim bildiğim kadarıyla Türk milleti kendi ülkesini, kendi ülkesinin yöneticilerini, kendi ülkesinin cumhurbaşkanlarını adeta Türkiye'nin düşmanıymış gibi gösterip, başka ülkelerin büyükelçilerine şikayet etme zavallılığını gösteren hiç kimseye saygı göstermez ve onlara da değer vermez. Ben eminim ki bu toplantıyı en iyi Türk halkı değerlendirecektir."

Kaynak: AA