CEYLANPINAR'DA OKULLAR TATİL EDİLDİ

Suriye ordusu mensubu 2 general, 11 albay, 2 yarbay, 2 binbaşı, 4 yüzbaşı, 5 üsteğmen ile asker ve asker ailesi 71 kişi Türkiye'ye sığındı.

Ülkelerindeki olaylardan kaçan bir grup Suriyeli, Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı Bükülmez köyü sınırına geldi. Burada yapılan işlemlerin ardından güvenlik önlemleri altında minibüslerle alınan Suriye ordusundan 2 general, 11 albay, 2 yarbay, 2 binbaşı, 4 yüzbaşı, 5 üsteğmen ile asker ve asker ailesi 71 kişi, Apaydın kampına gönderildi.

Bu arada, Suriye'nin İdlip kentine bağlı köy ve kasabalarda Esed güçleriyle muhalifler arasında çıkan çatışmalarda yaralanan aralarında kadınların da olduğu 23 kişi, akrabaları tarafından kamyonet ve otomobillerle Reyhanlı'ya bağlı Beşaslan köyü ve Cilvegözü Sınır Kapısı'na getirildi.

Burada hazır bekleyen ambulanslara alınan yaralılar Hatay'daki hastanelere kaldırıldı.

ÇATIŞMALAR SÜRERKEN BİRÇOK KİŞİ SINIRI AŞIP CANINI KURTARMAYA ÇALIŞIYOR

Suriye'nin Haseki vilayetine bağlı Rasulayn mıntıkasında devam eden çatışmalar nedeniyle bir çok kişi, zor şartlara rağmen sınırı aşıp canını kurtarmaya çalışıyor.

Rasulayn'de Beşşar Esed'e bağlı ordu birlikleriyle, Özgür Suriye Ordusu mensupları arasında dünden bu yana yer yer devam eden şiddetli çatışmalar, birkaç yüz metre mesafedeki Ceylanpınar'dan da duyulabiliyor.

Rasulayn'deki çatışmalar nedeniyle zor şartlara rağmen bulabildikleri araçlarla ya da yürüyerek Türkiye sınırına gelen aralarında kadın, çocuk, yaşlı ve hastaların da olduğu siviller, tel örgüleri aşıp Türkiye'ye sığınıyor. Burada otobüslere bindirilen sığınmacılar, Ceylanpınar ve Akçakale'deki çadır kentlere yerleştiriliyor.

Bu arada Ceylanpınar'da sınır hattında dünden bu yana önlemlerini artıran güvenlik güçleri de Türk vatandaşlarını bölgeden uzak tutmaya çalışıyor.

ÖLÜ SAYISI 72'YE YÜKSELDİ

Suriye'de Beşşar Esed'e bağlı ordu birliklerinin çeşitli kentlerde düzenlediği operasyonlarda ölü sayısının 72'ye yükseldiği bildirildi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Esed güçlerinin muhaliflerin yoğun olarak yaşadığı başkent Şam'ın banliyölerine tank ve hava destekli saldırılarında 35 kişinin yaşamını yitirdiğini, bombalanan evlerin enkazından da çok sayıda yaralının çıkartıldığını kaydetti.

Örgüt, Dera kentinde 10, Halep'te 9, İdlib'de 8, Humus'ta 4, Deyru'z Zor'da 3, Rakka'da 2 ve Haseke'de bir olmak üzere ülke genelindeki şiddet olaylarında ölü sayısının 72'ye yükseldiğini duyurdu.

Füze birliğine baskın

Bu arada Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) üyesi Ebu Ubeyde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok sayıda silahlı grubun Şam'ın İftris bölgesindeki füze birliğine ortak baskın yaptığını, baskında çok sayıda askeri malzemenin ele geçirildiğini söyledi.

Ebabil Horan Tugayı'nın da Şam'da stratejik askeri bir noktaya saldırarak Rus yapımı çok sayıda silahla birlikte askeri malzeme ele geçirdiğini ifade eden Ebu Ubeyde, silahlı muhaliflerin güç geçtikçe Şam'da ilerleme kaydettiğini belirtti. Ebu Ubeyde, ''Esed güçleri artık bu nedenle Şam'daki birçok bölgeyi savaş uçaklarıyla bombalıyor'' dedi.

ALTERNATİF HÜKÜMET ÖNERİSİ DESTEK BULDU

Katar
'ın başkenti Doha'da gerçekleşen Suriye muhalefeti toplantısı devam ediyor.

Suriye muhalefetinin bakanlar düzeyindeki toplantısı dün saat 11.00'da başladı. Toplantıya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Umman ve Sudan dışişleri bakanları katıldı.

Basına kapalı gerçekleşen toplantıda ''eski Suriye Başbakanı Riyad Hicab, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Abdüllatif Zayani, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi, Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Abdülbasid Seyda, George Sabra ve Riyad Seyf'' gibi önemli isimler de hazır bulundu.

Üst düzey toplantının ardından muhaliflerin kendi aralarında yaptıkları toplantılar başladı. Gün boyu süren ve basına kapalı gerçekleşen toplantıların bu sabaha kadar devam etmesi bekleniyor.

Yeni katılan gruplar uzlaşma sürecini geciktiriyor

Muhalefeti birleştirme ve daha genel bir çatı altında toplamaya yönelik önerilerin görüşüldüğü toplantılarda, özellikle Riyad Seyf'in önerisi ele alınıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, sabah gerçekleşen üst düzey toplantıda olduğu gibi muhaliflerin kendi aralarında yaptıkları görüşmelerde de Riyad Seyf'in ''alternatif hükümet'' önerisi önemli destek buluyor.

''Suriye Kürt Ulusal Konseyi, Türkmenler, Asuriler ve Süryaniler'' gibi SUK'a yeni katılan gruplar, muhalefetin temsil yelpazesini genişletirken, aynı zamanda uzlaşma ve tek çatı altında toplanma sürecini de zorlaştırıyor. SUK'a katılan grupların, oluşturulacak yeni yapı içinde daha fazla söz sahibi olmak istemesi, muhalifler arasında uzun süren pazarlıkların yapılmasına neden oluyor.

Riyad Seyf'in önerisine destek

Muhaliflerin, büyük oranda destek bulan ve kabul edilmesine neredeyse kesin gözüyle bakılan Riyad Seyf'in önerisinin detayları üzerinde çalıştığı öğrenildi.

Söz konusu öneri, 50 kişiden oluşan meclis oluşturulması ve bu meclisin daha sonra geçiş hükümetini kurmasını öngörüyor.

Muhalifler bu çerçevede somut bir plan üzerinde çalışıyor. Söz konusu planda, SUK ve SUK dışındaki muhalif gruplardan oluşan 50-60 kişilik bir heyetin belirlenmesi ve heyet içinden seçilecek 10 veya 11 kişinin ise geçici hükümeti ve askeri konsey ile yargı komitesini oluşturması planlanıyor.

SUK, bu heyette mümkün olduğunca çok üye bulundurmaya ve yeni yapı içinde ağırlığını koymaya çalışıyor.

Öte yandan, muhalif gruplar da 50-60 kişiden oluşacak heyette daha fazla temsilci bulundurmak için çaba harcıyor. Türkmen Kitlesi ve Demokratik Türkmen Hareketi gruplarını birleştirerek seçimlere tek liste ile katılan Türkmenler, planlanan heyete en az 1 temsilci göndermek için çalışmalar yürütüyor.

Yeni SUK Başkanı belli olacak

Muhaliflerin toplantıları devam ederken, bir başka otelde ise yeni SUK başkanının belirleneceği seçimler devam ediyor. Seçim sürecine önceki gün sabah saatlerinde başlayan SUK delegeleri, 41 kişilik Genel Sekreterliği belirledi. Ancak bu 41 kişi arasından Yürütme Kurulu'na gönderilecek 11 kişinin bugün belli olması bekleniyor. Söz konusu 11 kişiden 1'i ise SUK'un yeni başkanı olacak.

Doha'da farklı mekanlarda gerçekleştirilen 2 toplantı, her ne kadar birbirinden bağımsız olsa da birbirinin devamı niteliğinde görülüyor. 4 Kasım'da başlayan ve SUK üyeleri arasında gerçekleşen toplantılar, yeni SUK Başkanı'nı belirlemeye ve daha geniş bir muhalefeti SUK bünyesine katmaya yönelikken, 8 Kasım'daki toplantı SUK ve SUK dışındaki muhalif grupları bir araya getirdiğinden çok daha geniş kapsamlı bir ''uzlaşı'' toplantısı olarak değerlendiriliyor.

Yakın zamanda hem SUK'un yeni başkanının seçilmesi hem de Riyad Seyf'in önerisiyle ilgili nihai çerçevenin çizilmesi ile Suriye muhalefetinin geleceğinin de netlik kazanacağı tahmin ediliyor.

(AA)