ANKARA

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Gülnur Aybet, CNN International'da Hala Gorani'ye ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Aybet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, tanıma kararının Müslümanlar için kırmızı çizgi olduğunu net bir şekilde ortaya koyduğunu ve İsrail ile diplomatik ilişkileri bitirmeye kadar götürebileceğini dile getirdiğini hatırlattı.

Karara karşı ilk adımın da uluslararası arenada olacağını dile getiren Aybet, kararın gerçekten de Müslüman dünyası için bir kırmızı çizgi olması nedeniyle İİT toplantısının gelecek hafta İstanbul'da yapılacağını anlattı.

Türkiye'nin, İslam dünyasında olanları önemseyen ahlaki bir dış politikaya sahip olduğunu vurgulayan Aybet, "Türkiye aynı zamanda İİT'nin dönem başkanlığını da yürütüyor. Dolayısıyla açıklamayı bu toplantı sonunda yapmak kesinlikle uygun olacak. Gelecek hafta yapılacak toplantıda çok daha somut sonuçlar göreceğinizi düşünüyorum." diye konuştu.

"Atılacak somut adımlara ortak bir şekilde karar verilmeli"

Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın dün Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldiğini ve düzenlenen ortak basın toplantısında her iki liderin de tanıma kararına karşı ortak hassasiyetleri paylaştığını anımsatan Aybet, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kudüs'ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adımın bölgede yeni çatışmalara yol açabileceği konusunda uyarıda bulunduğuna da dikkati çekti.

Gülnur Aybet, atılacak somut adımlara ortak bir şekilde karar verilmesi gerektiğini belirtti.

Kral 2. Abdullah'ın, dönem başkanlığını yürüttüğü Arap Ligi'ni de toplayacağını ifade eden Aybet, "Dolayısıyla iki kurum, Arap Ligi ve İİT, olanlar karşısında nasıl bir tepki verileceğini belirleyecek." ifadesini kullandı.

Aybet, ABD'nin böyle bir kararla sürdürülebilir barışa nasıl katkıda bulunduğunu anlayamadığını dile getirerek, "ABD'nin bu kararın ardından barış sürecinde herhangi bir rol oynayabileceğini düşünmüyorum." diye konuştu.

İslam dünyasının bu konuda gelecek haftaki toplantıda nasıl bir tepki vereceğini görmenin önemine dikkati çeken Aybet, "Elbette herkes barış sürecinin yeniden başlamasını ve ilerlemesini ister ancak ABD'nin tarafsız ara buluculuk rolünü kim üstlenecek?" değerlendirmesini yaptı.

Gülnur Aybet, ABD'nin bu kararı etrafında sadece İslam dünyası değil, aynı zamanda diğer ülkeler arasında da bazı şeylerin tartışılması gerektiğini sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Trump, düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi'nin 1980'de İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı.

Trump ayrıca, Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.

Muhabir: Meltem Bulur

Kaynak: AA