Seray ŞAHİNLER / İSTANBUL

İstanbul'da özellikle sabah mesai başlangıcı, akşam iş çıkış saatleri felç olan trafikte, emniyet şeridini kullananlara kötü haber... İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, ana arteller ve köprü güzergahlarında görevli trafik polislerine yönelik motivasyon harekatı başlattı. Projeyle 'en çok emniyet şeridi ihlali yakalayan' polise maaş ikramiyesi ve tayin önceliği sunulacak.

TRAFİĞE 160 YENİ POLİS
Emnİyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın talimatıyla Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ile Trafik Tescil Şube Müdürlüğü'ndensorumlu Emniyet Müdürü Murat Şengün bir proje geliştirdi. Trafik polisleri yoğun İstanbul trafiğinde bir de emniyet şeridi ihlali yapıp yolları arap saçına çevirenlere karşı 1 Ekim'den bu yana adeta 'av' başlattı. Kentte, 2 bin 17 trafik polisine 160 yeni personelle takviye yapıldı. Polisler arasında performansa göre puanlama sistemine gidildi.

İŞTE PUANLAR
- Yasak saatte trafiğe çıkan kamyonları yakalan polise 30 puan
- Hakkı olmadığı halde tepe lambası kullananları yakalayan polise 20 puan
- Şerit ihlali yapanları yakalayan polislere ise 10 puan verildi.

HER gün 3.5 milyon aracın trafiğe çıktığı İstanbul'da trafik polisleri hem puan toplamak hem de yolları rahatlatmak için seferber oldu. Emniyet Müdürü Çapkın'ın emriyle aylık yapılan denetlemelerde en çok puanı toplayan 3 ekibin üyelerine hem istedikleri tayin hakkı verilmeye hem de Emniyet Genel Müdürlüğü'ne taltif yazısı yazılarak ikişer maaş ödüle başlandı.

NEREDEYSE SIFIRA İNDİ
Puanlı proje tuttu. 2 ayda emniyet şeridi ihlali neredeyse sıfıra indi. Cezai işlemde mevki-makam ayrımı yapılmadı. Aralarında İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, milletvekili yakınları, rektörlerin de bulunduğu kişilere ceza yazıldı. Hüseyin Çapkın bu uygulamanın devam etmesi talimatını verdi.

ERDOĞAN: Yolu keseni görevden alın
İSTANBUL trafiğine çözüm için BaşbakanErdoğan'ın da bir talimat verdiği öğrenildi. Erdoğan'ın emniyete 'Ben İstanbul'dayken yolu keseni görevden alırım' dediği belirtildi. Emniyet Müdürü Çapkın, uygulamadaki başarının ardından 1 Aralık itibarıyla tespit edilen 59 ana kavşakta yine benzeri performans odaklı uygulama başlatacak. Ortaköy, Beşiktaş, Nişantaşı, Balmumcu gibi kavşaklarda trafiği açmak, hızlandırmak, kazaları önlemek ve ihlallerin önüne geçmek için 2'er kişilik ekipler oluşturuluyor. Kamerayla özellikle yoğun saatlerde durum izlenecek ve başarılı olanlara maaş ve tayin imkanı verilecek.