İSTANBUL

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, 24 Ağustos'tan bugüne 270 bin Arakanlı'ya yardım malzemesi ulaştırdı.

Vakıftan yapılan açıklamaya göre, Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanlara uyguladığı baskı ve soykırım devam ediyor.

Katliamdan kaçarak nehirleri ve dağları aşmayı başaran Arakanlılar Bangladeş’e sığınarak, hayata tutunmaya çalışıyor. Zulümden kaçmayı başaramayan Arakanlılar ise Myanmar askerinin ve Budist çetelerin baskısı altında ya ölüme terk ediliyorlar ya da açlık ve sefaletle yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

İHH, Arakan'ın içlerine ulaştırdığı yardımların yanı sıra Bangladeş’e göç eden 500 bini aşkın mülteciye de hayırseverlerin desteklerini ulaştırmaya devam ediyor. Bu kapsamda İHH, hem Arakan’da hayata tutunmaya çalışan hem de Arakan’dan Bangladeş’e göç eden yüzbinlerce mülteciye yardım malzemesi ulaştırdı. Bu yardımlardan toplamda 270 bin Arakanlı istifade etti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İHH Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Kutluay, krizin başladığı 24 Ağustos'tan bu yana Arakanlı'lara her anlamda yardım ulaştırdıklarını, kriz bitene kadar İHH olarak Arakanlıları yalnız bırakmayacaklarını belirtti. Kutluay, nehirdeki göç esnasında hala ölümlerin yaşandığını ve krizin ilk günkü gibi alarm seviyesini koruduğuna dikkati çekerek, gıda, barınma, hijyen, temiz su, sağlık ve giyim yardımları olmak üzere birçok ayrı kalemde yardım ulaştırdıkları bildirdi.

İHH'nın Arakanlılara yaptığı yardımlar şöyle:

"93 bin 750 kişiye gıda paketi, 9 bin kişiye sıcak yemek, bebek ve çocuklara bin 750 adet bebek maması, yaklaşık 10 bin aileye barınma yardımı, 65 tulumbalı su kuyusu, kamplarda temiz suya ulaşmakta güçlük çeken Arakanlılar için 65 su kuyusu, 4 bin 400 adet hijyen paketi, 100 banyo ve tuvalet yapımı, Bangladeş’teki kamplarda 2 ve Myanmar’da 1 olmak üzere günlük bin kişinin istifade ettiği sağlık merkezi inşası, 15 bin kişinin sağlık taramasından geçirilmesi, krizin ilk günlerinde 45 yaralıya tedavi ve ulaşımı sağlanması, erkek, kadın ve çocuk kıyafetleri olmak üzere 4 bin 600 aileye kıyafet paketi, 2 bin 750 aileye mutfak ve yaşam malzemeleri, 4 bin 300 aileye nakit para ile 3 bin 500 adet cibinlik dağıtımı."

Muhabir: İzzet Taskiran

Kaynak: AA