Siyaset ve hukuk çevreleri ihbarcılara yönelik bu düzenlemeye farklı yönlerden yaklaştı: 

'Cezaevlerinde kaos yaratır'
 Diyarbakır Baro Başkanı Tahir ELÇİ: 
BU çok tehlikeli birşey. Zaten cezaevi sorunlu bir alan. Zaten tutuklu hükümlüler arasında çeteleşmenin olduğu bir alan dolayısıyla böyle bir düzenleme böyle bir uygulama cezaevinde ihbarcılığı arttıracak. Eşiyle görüşme gibi bir yarar gözeterek, insanlar birbirini ihbar etmeye başlayacak. Bu da kaosa yol açabilecek bir şey. Uygulanmamalı. Yazıdaki ifadeye baktığımızda 'asayişi ve düzeni tehlikeye düşünerlerle hukuka aykırı bir eylemde bulunanları haber veren" diyor. Bu, tamamen subjektif, sınırları belirsiz, çerçevesi belli olmayan bir durum. İhbarcılığı, kaosu ortaya çıkaracak tehlikeli bir girişim. 

'Tüm mahkumlara yapılması gerekir'
 CHP Milletvekili ve eski AİHM Yargıcı Rıza TÜRMEN: 
EŞLE görüşme insani bir düzenleme. Ödül olarak değil de normal bir düzenleme yapmak daha doğru olurdu. Her cezaevinde bulunan kişinin bu düzenlemeden yararlanması gerekiyor. Sadece ihbarcıyla ve ihbarla ilişkilendirmemek gerekir. Böyle bir şey olur mu? Tüm mahkumlara yapılması gereken bir şey. 

'Hileli beyana yol açabilir'
 Avukat Alihan UNCU: 
Düzeni sağlarken düzensizliğe de neden olabilirsin. İhbar mekanizmasını sağlamak için insanların eşiyle görüşebilmek için yalan, hileli beyanlarla birbirlerini şikâyet etmesinin de önünü açabilir. Bu da bir süre sonra cezaevlerindeki insanların aynı koğuşta yatanların birbirlerine düşman olmalarına neden olur. Böyle bir düzenleme olması halinde işin önü alınamaz. İyi hal sahibi olmadığını sayalım kişinin, eşiyle görüşme için birilerini gammazlama yoluna gidebilir. Düzen sağlayacağım derken cezaevlerinin daha çok karışmasına neden olabilirsiniz. 

'Kuşkusuz huzuru sağlayacaktır'
 AK Parti İzmir Milletvekili İnsan Hakları Komisyonu üyesi Hamza DAĞ: 
Bu, Bakanlığın yorumudur. Madde metninde gördüğüm cezaevinde huzur konusunda sıkıntısı olmayanlara verilen bir ödül olarak görülüyor. Biz İnsan Hakları Komisyonu olarak bitirdik; sonuçta tali komisyonuz. Diğer Komisyon'da görüşülerek, Genel Kurul'a götürülecek. Adalet Bakanlığı, cezaevlerindeki uygulamayı daha yakınen bildiği için Bakanlığın bir tespiti noktasındadır bu durum. İhbar edenler ayrıca huzur bozucu eylemleri olursa onlar da o maddeden faydalanamayacak. Onların da iyi halli olmaları gerekecek. Maddenin cezaevlerinin huzurunu sağlayacağını çok net bir şekilde görüyoruz. Sadece eşle görüşme değil onun yanında sosyal aktiviteler noktasında bir hüküm ve sadece kapalı cezaevlerinde uygulanacak bir hüküm. Genel olarak baktığımızda cezaevlerinin huzurunu ileriye götüreceğini düşünüyorum. 

'Desteklenmesi gerekli'
 AK Parti Konya Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Harun TÜFEKÇİ: 
ADALET Bakanı da açıklama yaptı Sayın Başbakanımız da açıklama yaptı. Önümüze geldiği zaman gereken desteği vereceğiz. İnsani bir ihtiyaca karşı bunu bir ödüllendirme olarak görmemek lazım. İlk defa bu, hükümetimiz zamanında gündeme geldi. Genel olarak bakıldığı zaman hükümetin olumlu bir tavrı olarak görüyorum. Komisyon üyesi olarak desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Onu gerçekten bir ödül şeklinde düşünmüyorum. Salt ihbar edene ödül verelim bağımında değil, insani olarak olaya yaklaşıyorum. 

'Olası tehlikeleri önler'
 AK Parti Kastamonu milletvekili Adalet Komisyonu üyesi Hakkı KÖYLÜ: 
FİRAR hazırlğı, ayaklanmaya kalkışma hazırlığı veya içeride bir takım kavga, gürültü gibi ciddi olaylar olma ihtimali var ise bunları önceden ihbar edenlere kolaylık sağlanacak. Bunun bir faydası olur mu bilmiyorum. Cezaevinde böyle şeyler söyleyenlere çok iyi bakmazlar ve genelde bunları söyleyenlerin başı derde girer. Bu, bir nevi mükafat olarak değerlendirilmiş ama cezaevinde çok fazla karşılık bulur mu endişemiz var. Çok kişi buna rağbet etmez, ihbarda bulunmaz. Ancak bulunan olursa o zaman da olası tehlikeler önlenmiş olur.

Habertürk-Sibel HÜRTAŞ / ANKARA