İnsansız iklim araçlarına (İHA) getirilen eşya ve tescil zorunluluğunun peşi sıra geçmiş çağ koyu müşterek müracaat trafiği yaşandı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) kabilinden müşterek süredir emek harcamaları sürdürülen İHA Sistemleri Talimatı'nın yayımlanmasıyla geçmiş bakımından genel ağ üstünden müracaatlar alınmaya başlandı.

Talimatla, 500 gramın üstündeki İHA'lara eşya ve tescil zorunluluğu gelmesinin peşi sıra geçmiş çağ bin 920 müracaat alındı.

SHGM'nin Türkiye'de kestirmece 4 bin İHA bulunmuş olduğu tahmini dikkate alındığında 24 sayaç içinde değme 2 İHA'dan bir tanesi düşüncesince eşya başvurusu mamul oldu.,

Kayıt etmeden İHA kullananlara 17 bin liralık mülk cezası

Talimat, İHA sistemlerinin ithali, satışı, eşya ve tescili, uçuşa elverişliliğin sağlanması, sistemleri kullanacak şahısların erbap olması müstelzim nitelikleri, iklim gidiş geliş hizmetleri ve İHA operasyonlarına bağlı kökler ve esasları içeriyor.

Genel Müdürlükten müsaade edinmeyi mucip operasyonlarda, müsaade alınmadan İHA uçuşu yapılması ve maruz yetkilerle belirlenen iklim sahaları haricinde dizi eylem gerçekleştirilmesi hallerinde ilişik kişi ve işletmeye cezai ahkâm uygulanacak.Talimatın yayımlanmasından evvela faaliyette mevcut İHA sahipleri, 1 Mayıs'a kadar, ilgilendiren oldukları kategoriye layıkıyla genel ağ tabanlı düzene yahut tescile eşya yaptıracak. Söz konusu işlemler, 500 gr. ile 25 kilo ağırlığındaki İHA'lar düşüncesince 'iha.shgm.gov.tr' adresinden yapılabilecek.

Bu tarihten sonradan eşya etmeden İHA kullananlar 17 bin liraya derece mülk cezasıyla erinç karşıya kalabilecek.

Kaynak: AA