Bayrampaşa'da üretim yapan Akçay Tekstil adlı firmanın sahipleri 7 Aralık'ta iş yerini iflas etti göstererek, ortadan kayboldu. Bunun üzerine firmanın iş yaptığı uluslararası firmaların temsilcilerinden, patronlara nakit borç verenlere kadar pek çok kişi fabrikaya üşüştü. Ancak, 3 aydır maaşlarını almaksızın çalışan işçiler, fabrikayı terk etmedikleri gibi kapıya dayanan alacaklılara da makine ve depoda bulunan kumaşları teslim etmedi. 120 işçi hızla, güvenlik, iaşe-yemek ve mali işleri yürütecek komiteler oluşturdu ve bir temsilci seçti. İşçiler, makine ve kumaşlara el koyduklarını ve yönetimi devraldıklarını açıkladı. İşçiler aralarında yaptıkları düzenli toplantılar ile kararlar alarak, uyguladılar.

İşçiler, fabrikaya gelen polise ve fabrikanın iş yaptığı diğer firma temsilcilerine de tek muhatabın kendileri olduğunu açıkladılar. Bu arada kaçan fabrika sahibine nakit borç veren bazı kişiler, işçileri tehdit ederek, fabrikayı boşaltmalarını istedi. Ancak işçilerin direnişiyle karşılaşan bu kişiler de bir sonuç alamayıp fabrikayı terk etti. 

İşçiler bazı işçi örgütlerinden de hukuki yardım istedi. Fabrikaya gelen uluslar arası firma temsilcileri, kumaş tüccarları ve makinacılarla görüşen işçiler, fabrikada bulunan malzemeleri ancak bedellerini alarak  vereceklerini, patronun borçlarıyla mahsup edilmesini kabul etmeyeceklerini söylediler. İşçiler fabrikada bulunan malzemeleri bedellerini alarak tasfiye ettiler ve elde edilen gelirle de alacaklarını tahsil ettiler.

İşçilere destek için gelen bir işçi örgütü temsilcisi, "İlk kez iflas etti denerek batırılan bir fabrika tefecilerin, mafyanın ve bankaların yağmasından kurtarılmış oldu. Fabrikanın gerçek sahibi işçilerin hem tüm mallara, hem de yönetime el koymaları bu açıdan önemli bir örnek olarak yaratıldı. Elinde patron tarafından verilen 2 trilyonluk çeklerle gelen bir mafya artığının işçilere hitaben 'fabrikaya nasıl el koyarsınız bu memlekette hukuk var' demesi esasında durumu özetliyordu. İşçilerin haklı ve meşru direnişi karşısında mafya hemen hukuka sarılıyordu. Çünkü onların hukuku. Akçay Tekstil'de yaşananlar meşru mücadeleye yeni ve mütevazi  bir halka olarak eklenmiştir. İşçiler bugün bir kısım alacaklarını alırken, diğer bir kısım alacaklarını da garanti altına almayı başarmışlardır" diye konuştu. 

CNNTÜRK