Evren ve Şahinkaya'nın bu çerçevede cuma günü yapılacak 4. duruşmaya katılmayacakları belirtildi. 5. duruşmada ise mahkemenin sanıkların ifadesi için telekonferans yöntemine karar verebileceği kaydedildi. Adli Tıp, her iki isminde sağlık durumu nedeniyle duruşmaya katılamayacakları yönünde rapor vermişti.

Mahkeme heyeti, sanıkların yaşları ve sağlık durumları sebebiyle üniversite hastanelerinde sağlık raporu alınmasını istemişti. Adli Tıp Kurumu tarafından verilen rapora müdahillerin itiraz etmesi üzerine verilen kararın ardından, Evren için Ankara Üniversitesi, Şahinkaya için de Marmara Üniversitesi hastanelerinde sağlık raporu alındı. Marmara Üniversitesi'nin raporu Şahinkaya'nın duruşmaya gelebileceği yönünde düzenlenirken, Ankara Üniversitesi Evren'in gelmesinin hayati tehlike oluşturabileceği ve hazır bulundurulacak sağlık ekibinin müdahalesinin yeterli olmayacağını kaydetmişti. Raporları teslim alan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Eylül'de yapılacak duruşmada durumu değerlendirecek ve sanıkların duruşmaya gelip gelmeyeceğini karara bağlayacak. Şahinkaya'nın yaşı ve sağlık durumunu dikkate alacak olan mahkemenin emekli general için üniversite tarafından düzenlenen raporu dikkate almayabileceği belirtildi. Sağlık sorunları bulunan Şahinkaya'nın duruşma sırasında oluşacak heyecana dayanamaması ihtimalinin göz önünde bulundurulacağı aktarıldı.

Öte yandan, 5. duruşmada sanıkların SEGBİS (sesli ve görüntülü bilgi işlem sistemi) üzerinden telekonferans yöntemiyle hazır bulundurulacakları kaydedildi. SEGBİS'in uygulanması için mahkemenin sanıkların adreslerinin bu duruşmada tespitine karar vereceği belirtildi. Ayrıca, 5. duruşma için üç günlük süre ayıracak olan mahkeme, iddianamenin okunmasıyla birlikte yargılamaya başlayacak. TBMM, Genelkurmay, MİT, YÖK ile üniversitelerden 12 Eylül darbesine ilişkin delilleri toplayan ve müdahillik taleplerini kabul eden mahkemenin iddianamenin okunmasının ardından sanıkları dinlemesi bekleniyor.

Zaman