Hakkı KURBAN / ANKARA

İstihbaratın patronu Hakan Fidan'ın da aralarında bulunduğu 5 MİT'çinin ifadeye çağrılmasının ardından dün gözler Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ndeydi. Zira Fidan'ın ifade vermeye gelip gelmeyeceği merak konusuydu. Basın ordusu Fidan'ın İstanbul'da beklerken Ankara'da başdöndürücü bir trafik yaşandı. Köşk-Başbakanlık-MİT üçgeninde yapılan değerlendirmelerde  savcılık talebinin 'usulsüz' olduğu görüşüne varıldı ve Fidan ifade vermedi. İşte Başkent'teki MİT trafiği:

KARARGAHTA TOPLANTI
- Dün sabahın ilk saatlerinden itibaren Fidan'ın ifade vermeye gidip gitmeyeceği tartışıldı. Gazeteciler, Ankara ve İstanbul'daki uçuşları kontrol etti ancak net bir bilgi elde edilemedi. İlerleyen saatlerde Fidan'ın Ankara'da olduğu ortaya çıktı. MİT karargahında Fidan'ın kurmaylarıyla toplandığı bilgisi kamuoyuna yansıdı. Suriye ve Irak'la ilgili istihbarat bilgilerinin yanı sıra  ifade krizinin de değerlendirildiği kaydedildi.

BAŞBAKANLIK HAREKETLİ
- Aynı saatlerde Başbakanlık'ta da hareketlilik vardı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmek üzere Başbakanlık'a geldi. MİT krizinin değerlendirildiği buluşmada, atılacak adımlar netleştirildi. Özel yetkili mahkemeler ve Cumhuriyet savcılıklarının yetkilerinin daraltılmasına yönelik yürütülen çalışmanın ele alındığı ifade edidi.
- Erdoğan, Ergin'in ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i kabul etti. Görüşme bir saat sürdü.
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Fidan'ı öğleden sonra kabul etti. Saat 14.30'da başlayan ve 1.5 saat süren görüşmede, ifade krizinin ayrıntılarıyla değerlendirildiği öğrenildi. Köşk'ten yapılan açıklamada Gül'ün, son yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiği vurgulandı.
- Gül, akşam üstü ise Başbakan Erdoğan'la görüştü. Haftalık olağan görüşme olmasına karşın, sıcak gelişmeler nedeniyle 'olağanüstü' bir gündemle yapılan zirvede, ifade krizinin ele alındığı belirtildi. Suriye, Irak ve terörle mücadele de görüşmenin diğer gündem maddeleriydi.
Başkent'te gün boyu süren başdöndürücü görüşme trafiği akşam da devam etti. Başbakan Erdoğan, gündüz Gül'le görüşen MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı kabul etti. Başbakanlık Konutu'ndaki  görüşme 1.5 saat sürdü. Görüşmenin en önemli maddesi ifade kriziydi.

CMK 250 DEĞiŞiYOR
ELEŞTİRİLERİN hedefindeki özel yetkili mahkemeler ve cumhuriyet savcılıklarıyla ilgili yeni bir düzenleme gündemde. CMK'nın 250. maddesinin yeniden düzenlenerek, cumhuriyet savcılarına tanınan geniş yetkilerin sınırlandırılması, aralarında MİT'in de bulunduğu bazı kurumların kanunlarıyla çelişen ifadelerin yeniden düzenlenmesi planlanıyor. MİT Kanunu'nun 26. maddesine göre MİT mensuplarının görevi sırasında işlediği iddia edilen suçlardan dolayı soruşturulabilmesi için Başbakanlık izni gerekiyor. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin görevini düzenleyen CMK'nın 250. maddesinde ise devlet aleyhine işlenen örgütlü suçlarda ayrım bulunuyor. Hakim-savcı ile valiler gibi Yargıtay'da yargılanabilecek üst düzey görevliler dışındaki tüm kamu görevlilerinin, memuriyet unvanı ne olursa olsun Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacağı hükmü yer alıyor. Bu hükmün düzenlenmesi için çalışma başlatıldı.

Başkent'te saat saat Kriz trafiği
10:00:
MİT Müsteşarı Fidan, karargahta kurmaylarıyla durum değerlendirmesi yaptı.
11.30: MİT'in itirazına gerekçe olacak hükme ilişkin ilk açıklama Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan geldi: Suç yok, vazife var.
13:00: Başbakan Erdoğan, önce Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le, ardından Haluk İpek, Hüseyin Çelik ve Nurettin Canikli'yle bir araya geldi.
14:30: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, MİT Müsteşarı Fidan'ı kabul etti. Görüşme 1.5 saat sürdü.
14:50: Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i kabul etti.
18:30: Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmek için Köşk'e çıktı.
19:30: Başbakan Erdoğan, MİT Müsteşarı Fidan'la Başbakanlık'ta görüştü.