TBMM - TBMM Araştırma Merkezi, dünyadaki idam cezalarını inceledi. 

Yasama Uzman Yardımcısı Murat Bilgin'in hazırladığı rapora göre, dünyadaki ülkelerin yaklaşık 3'te 2'sinde idam cezası ya tamamen kaldırıldı ya da mevzuatta yer aldığı halde infaz uygulanmıyor. 

İdam cezasını tüm suçlar için 97 ülke kaldırdı. 8 ülke adi suçlar için idam cezasını kaldırırken, 35 ülke idam cezasını kaldırmadığı halde idam cezalarını infaz etmiyor. İdam cezasını uygulamaya devam eden ülkelerin sayısı ise 58. 

İdam cezasını tüm suçlar için kaldıran ülkelerden bazıları şöyle: 

“Almanya, Angola, Arjantin, Avustralya, İngiltere, Bosna Hersek, Burundi, Danimarka, Doğu Timor, Ekvador, Ermenistan, Filipinler, Fransa, Gabon, Haiti, Hollanda, İspanya, Kamboçya, Kolombiya, Kosta Rika, Litvanya, Meksika, Mozambik, Norveç, Özbekistan, Paraguay, Portekiz, Ruanda, San Marino, Senegal, Seyşeller, Slovenya, Togo, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna, Vatikan, Venezuela, Yeni Zelanda, Yunanistan.” 

Bu ülkelerden en eski tarihte idam cezasını kaldıran ülke Venezuela. Bu ülke idam cezasını 1863 yılında kaldırdı. İdam cezasını en son kaldıran ülke ise Letonya. Bu ülke idam cezasını 2012'de kaldırdı. 

Bu ülkelerden idam cezasını en yakın tarihte uygulayan ülke ise Özbekistan. Özbekistan'da idam cezası 2005 yılında infaz edildi. 

Bolivya, Brezilya, Şili, El Salvador, Fiji, İsrail, Kazakistan ve Peru, idam cezasını adi suçlar için kaldıran ülkeler. 

İDAM CEZASI EN SON MOĞOLİSTAN'DA UYGULANDI 
İdam cezasını kaldırmadığı halde uygulamayan ülkeler ise şöyle: 

“Burkina Faso, Cezayir, Fas, Gana, Kamerun, Kore Cumhuriyeti, Moğolistan, Nijer, Rusya, Sri Lanka, Tacikistan, Tonga, Tunus.” 

Bu ülkelerden, idamın en son infaz edildiği ülke Moğolistan. Bu ülkede idam cezası 2008'de uygulandı. 

Dünyada idam cezasını uygulamaya devam eden ülkeler arasında ABD, Çin, Japonya, Hindistan gibi gelişmiş ülkeler de dikkat çekiyor. Diğer ülkelerden bazıları ise şöyle: 

“Afganistan, ABD, Bahamalar, Bangladeş, Belarus, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Dominik, Endonezya, Filistin, Gine, Hindistan, Irak, İran, Japonya, Kuveyt, Küba, Libya, Mısır, Pakistan, Somali, Suriye, Suudi Arabistan, Tayvan, Umman, Vietnam, Yemen.” (aa)