Daha önce nakit ödeme yapan taraflar artık pos cihazıyla ödeme yapacak. İstanbul Adalet Sarayı'nda 34 İcra Kalemi'nde 68 pos cihazıyla ödemeler alınmaya başlandı.

Adalet Bakanlığı, 4 Ocak 2013'te tüm Cumhuriyet savcılıklarına İcra ve İflas Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin bir yazı gönderdi. Kamuoyunda 'rüşvetle işlerin daha hızlı bitirildiği veya öncelik verildiği' iddialarının olduğu icra dairelerinde artık nakit ödeme dönemi kapandı. Adliyelere 'kasa işlemleri' başlığı ile gönderilen yazıyla birlikte 5 Ocak 2013 tarihinden itibaren icra ve iflas daireleri tarafından yapılacak her türlü tahsilat ve ödemelerin banka aracılığıyla yapılması kararlaştırıldı. Yazıda, her ne suretle olursa olsun dairede nakit para tahsilatı yapılmaması da vurgulandı.

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Hakim Birol Erdem'in imzasını taşıyan yazıda, "Taraflarca yapılacak olan harç, vergi, ihale teminatları dahil her türlü ödemenin, icra ve iflas dairesinin banka hesabına doğrudan, havale ve internet bankacılığı yoluyla ya da anlaşmalı banka tarafından icra ve iflas dairelerine kurulacak pos cihazı üzerinden yapılması" ifadesi yer aldı.

Adalet Bakanlığı'nca yürürlüğe sokulan bu uygulama sonrasında İstanbul Adalet Sarayı'nda da uygulamaya geçti. Adliyedeki tüm icra dairelerine 2'şer tane anlaşmalı bankanın pos cihazı konuldu. Ödemeler artık adliyedeki 34 icra dairesinde toplam 68 pos cihazından alınıyor. Bakanlık, nakit para alınmaması sayesinde rüşvet iddialarının önüne geçmeyi planlıyor.

cihan