Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ((AİHM), 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın Taksim’de kutlanabileceğine dair kararının bu yıl uygulanacağını söyledi. Geçen yıl bu kararın inşaattan dolayı uygulanamadığını ifade eden Kaboğlu, “Bu karara karşı hükümet itiraz etmeyerek içeriklerini kabul etmiş oldu. Hem de karar kesinleşti. Taksim Meydanı’ndaki 1 Mayıs kutlamasını sağlamak, hükümetin görev ve yükümlülüğü haline geldi.” dedi.

Vali Hüseyin Avni Mutlu dün sendikalarla görüşme sonrasında, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın Taksim’de kutlanamayacağını söylemişti. Vali Mutlu’nun açıklaması üzerine hukukçular konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu(DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) başvurusunu değerlendiren AİHM’in Kasım 2012’de verdiği kararın bu yıl uygulanacağını söyledi.

Kararın, İstanbul’da Taksim merkezli 1 Mayıs kutlamalarına karşı kamu otoritelerinin aldığı önlemler ve müdahaleler karşısında verildiğini ifade eden Kaboğlu, “Gerek hükümet yetkililerinin gerek İstanbul yöneticilerinin almış oldukları önlemler ve bu özgürlüğün kullanılmasına yapmış oldukları müdahalelerin İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin 11. Maddesine aykırı olduğuna karar vermişlerdir. AİHM, yaptığı incelemede, toplantı ve gösteri yapma hakkının, gösterinin yapılacağı yeri belirlemeyi de kapsadığına. DİSK’in üyelerini anmak için Taksim Meydanı’nı kullanmak istemesinin hakkı ve üyelerine karşı görevi olduğuna. Bu gösterilerden günlük yaşam etkilense bile hükümetin, barışçıl hakkın gerçekleştirilmesi konusunda hoşgörülü olması gerektiğine. Hükümetin hakkın kullanımını engellemek için ileri sürdüğü ‘DİSK binasından taş atıldığı, göstericiler arasında yasa dışı örgüt üyelerinin bulunduğu’ gerekçelerinin kanıtlamadığına karar verildi. Bu karara karşı hükümet itiraz etmeyerek kararın içeriklerini kabul etmiş oldu. Hem de karar kesinleşti.” diye konuştu.

Bu kararla ilk defa bir meydanın ulusal üstü hukuk alanında bir hakkın temel unsuru olarak kabul edildiğine dikkat çeken Kaboğlu, şöyle devam etti: “Bu kararla Taksim Meydanı, 1 Mayıs kutlamalarının İstanbul’daki adresi olarak tescillendi ve ilk kez bir meydan, İnsan Hakları Avrupa Sistemi’nde bir özne olarak yer aldı. İHAM kararıyla doğan uygulanma zorunluluğuyla birlikte Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs’ın kutlamasını sağlamak hükümetin görev ve yükümlülüğü haline geldi. Geçen yıl hükümetin ya da İstanbul yöneticilerinin başlıca gerekçesi, burada inşaat yapılıyor ve güvenlik riski var. Bu kendi gerekçeleriydi. Şimdi bu gerekçe tümüyle ortadan kalkmış bulunuyor. Yeni bir karar değil. Geçen yılda geçerliydi ama hiç değilse bir gerekçe vardı. Ama bu yıl o tür gerekçelerde bulunmamaktadır.”

Vali Hüseyin Avni Mutlu’yla görüşmelerini hatırlatan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da, “Dünkü görüşmede Taksim Meydanı’nın miting alanı olmadığı, İstanbul’da mitinglerin bundan sonra Yenikapı’da ve Maltepe’de yapılabileceğini söyledi. 1 Mayıs bir miting değil. Herhangi bir miting hiç değil. 1 Mayıs bir anma ve bayramdır.” ifadelerini kullandı.

(CİHAN)