Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı art kabulü ve değiştirmek çerçevesinde Dikili Limanı'na getirilen ve Kırklareli'nin Pehlivanköy ilçesindeki Geri Gönderme Merkezi'ne vazedilmek kabilinden yola çıkan göçmenler, Avrupa hayallerinin iadeli ile sonuçlanmasının üzüntüsünü yaşıyor.

Göçmenlerden Afganistan tabiiyetli Aoyop Muhammed (61), AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Avrupa'ya gitme hayaliyle 20 gündür yollarda bulunduğunu söyledi. Ülkesinden ayrıldıktan sonradan 6 çocuğuyla İran'a yerleştiğini, bu ülkede öğreti sebebi ile birtakım teessürat yaşadıklarını ve evlatlarının okula gidemediğini belirtti.

Çocuklarının geleceği düşüncesince yola çıktıklarını özetleyen Muhammed, 'Bizim yaşamaya ihtiyacımız var. Ülkemize göndereceklermiş. Afganistan'da harp var, ne kalalım orada, Talibandan mı DAEŞ'ten mi, kimden kaçacağız?' dedi.

'Ülkemde aşırı şimdi güzel şartlarla yaşıyordum'

Afganistan tabiiyetli Abdulbeşir Yusuf (35) ise ülkesindeki iç harp zımnında kendisinden önceki Almanya'ya revan ana ve ablasının yanına değerlendirmek istediğini belirtti.

Doğup yetiştiği topraklarda yaşamda kalmanın aşırı çetince bulunduğunu tabir fail Yusuf, şöyleki konuştu:

'Bizi uç dışı etmesinler. Neden uç dışı olduğumuzu bilmiyoruz. Ülkemizde harp olmasa ne işimiz mevcut Avrupa'da? Kendi vatanımızda şimdikinden aşırı şimdi güzel biçimde yaşıyorduk. Orada bizlere günde 1 el aşındırmak veriyorlardı. Savaş olmasa sebep oraya değerlendirmek isteyeyim ki?'

Kaynak: AA