Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) mühendisleri tarafından tasarlanan, geliştirilen ve üretilen yeni nesil eğitim uçağı HÜRKUŞ'un 'anormal uçuş durumları ve anormal durumdan emniyetle çıkış testleri'ne başlandı.

TUSAŞ'tan yapılan açıklamada, HÜRKUŞ'un devam eden uçuş test sürecinde çok önemli ve kritik bir aşamaya daha gelindiği belirtildi.

HÜRKUŞ'un ilk uçuşunu 29 Ağustos 2013'te gerçekleştirdiği anımsatılan açıklamada, 'Normal uçuş koşullarında gerçekleştirilen testleri takiben, viril (spin) adı verilen anormal uçuş durumları ve anormal durumdan emniyetle çıkış testlerine TUSAŞ'ın Ankara Akıncı'daki tesislerinde başlandı' ifadesi kullanıldı.

Uçağın test pilotu tarafından normal uçuş koşullarından kasıtlı olarak çıkarılarak, anormal uçuş durumlarına sokulduğu ve bu tehlikeli durumlardan çıkış tekniklerinin belirlendiği viril testlerinin 500'den fazla anormal durumun deneneceği zorlu bir süreç olacağı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'20 Ocak'ta gerçekleştirilen ilk viril testlerinde HÜRKUŞ'un bulutlarla tehlikeli dansı, TUSAŞ Telemetri Merkezi'ndeki göstergelerden ve uçak üzerindeki kameralardan nefesler tutularak izlendi. Bir numaralı HÜRKUŞ TC-VCH'nin bu tehlikeli dansına, iki numaralı TC-VCI havadan yakın takipte şahitlik etti. Beklenildiği şekilde, başarılı sonuçlar ile tamamlanan ilk testlerin, farklı konfigürasyon ve koşullarda tekrarlanacağı uçuş test süreci önümüzdeki günlerde devam edecek.'

Kaynak: AA