Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yasadaki açık hükme karşın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararına dayanarak, oy kullanma konusunda çarpıcı bir karara imza attı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, cezaevlerindeki tutuklular (davası devam eden, suçluluğu kanıtlanmamış mahpuslar) ile taksirli (kazayla işlenen) suçlardan mahkum olanların oy kullanabildikleri, bu konuda bir tartışmanın olmadığı belirtildi. Oy kullanma hakkını hükümlüler, yani mahkemelerin ceza verdiği kişiler açısından değerlendiren YSK, Anayasa’da “ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar” şeklindeki hükme dikkat çekti.

AİHM: Katı ve kapsamlı

YSK kararında, AİHM’in Söyler/Türkiye kararındaki “Türkiye’de cezaevi mahkûmlarının oy kullanma haklarına getirilen kısıtlamaların, cezası hiçbir şekilde cezaevinde infaz edilmeyen mahkûmlar için dahi geçerli oluşunu dikkate alarak, söz konusu kısıtlamaların katı ve geniş kapsamlı olduğu kanısına varmıştır” ifadeleri aktarıldı. Anayasa’nın 90. maddesine göre yasayla uluslararası sözleşmelerin çelişkili olması halinde uluslararası sözleşmelere öncelik verilmesi gerektiğine işaret edildi. Kararda bu nedenle sadece kasıtlı suçtan dolayı cezaevinde bulunan hükümlülerin oy kullanamayacağı, bunun dışında bir kısıtlama getirilmesinin seçme hakkına aykırı olacağı anlatıldı.

Kararda bu gerekçelerle hakkındaki mahkûmiyet hükmü kesinleşmiş olup da henüz cezaevine alınmayanlar, ceza infaz kurumlarından koşullu salıverilen ancak hak ederek tahliye edileceği süreyi daha doldurmayan ve mahkemesince uzun süreli cezasının ertelenmesine karar verilen hükümlülerin cezaevinde bulunmamaları nedeniyle oy kullanabilecekleri belirtildi.

Karar 2’ye karşı 9 oyla alındı.

Ağar ve Tuncel oy kullanabilecek

- YSK’nın kararına göre 30 Mart yerel seçimlerinde sadece cezaevinde kasıtlı suçlardan dolayı bulunan hükümlüler oy kullanamayacak.

- Buna göre örneğin 6 yıl ceza alıp da 4 yıl yattıktan sonra şartlı tahliye edilen hükümlü, ceza süresi dolmamış olmasına rağmen oy kullanabilecek.

- Trafik kazasından dolayı mahkum olmuş hükümlüler oy kullanabilecek.

- Aldığı hapis cezası ertelenenler oy kullanabilecek.