Kırşehir Açık Ceza İnfaz Kurumunda açılan 26 ayrı iş kolunda çalışarak cezalarını çeken hükümlüler hem meslek öğreniyor hem de ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor.

8 MİLYON CİRO

Hükümlülerin mobilya, demir-tel örgü, oniks-mermer ve benzeri bir çok atölye ile tarım ve hayvancılık sektörlerindeki ürünlerinin satılmasıyla Açık Ceza İnfaz Kurumunda 2014 yılında 6,5 milyon lira, geçen yıl ise 8 milyon lirayı aşkın ciro elde edildi.

Kırşehir Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Gazi Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumun 2008 yılında Ankara-Kayseri karayolu üzerindeki 512 dönüm arazide yapılan yerine taşındığını ve burada faaliyet göstermeye başladığını söyledi.

173 HÜKÜMLÜ SİGORTALI ÇALIŞIYOR

Kurumda demir-tel örgü, mobilya, oniks mermer işleme atölyeleri, besi çiftliği ve tarım faaliyetleri olduğunu aktaran Yıldırım, restoranda da halka hizmet verildiğini ifade etti.

Buradaki 26 iş kolunda 173 hükümlünün sigortalı olarak çalıştığını vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Mevcut hükümlü sayımız 464. Yaz döneminde iş kollarında çalışan sayısı 230'a kadar çıkmaktadır. Hükümlülerimize meslek ve iş öğretiyoruz. Mahkumlar buradan tahliye olduklarında öğrendikleri mesleklere göre diğer yerlerde kendi işlerini kurabiliyor veya başka bir işte çalışabiliyorlar. Demir-tel örgü atölyemizde bu yıl içinde 12 bin metrekare tel örgü üretildi. Bunların bir kısmını kamu kurum ve kuruluşlarına ve özel şahıslara anahtar teslimi yapıldı. Mobilya atölyemizde yaklaşık 300 takım üretiliyor. Bunlar başta adliyeler olmak üzere resmi kurumlara gönderiliyor. Besicilik iş kolumuz 600 büyükbaş hayvan kapasiteli. Bu sene 270 hayvanı Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumuna gönderdik. Mermer atölyemizde ürettiğimiz oniks mermer ürünleri kurumumuzun satış mağazasında ve diğer kurumlarda vatandaşlarımızın beğenisine sunuluyor."

Yıldırım, bu sene başta kiraz, elma ve domates olmak üzere 65 tonun üzerinde meyve sebze üretimi yapıldığını anlatarak, "250 ton civarında yonca üretimi oldu. Bu yoncanın büyük kısmını yetiştirdiğimiz büyükbaş hayvanlar için kullanıyoruz. Başta elma ve kiraz olmak üzere meyveler ve her çeşit sebzeyi yetiştiriyoruz. Aynı zamanda kültür mantarı üretiyoruz" diye konuştu.

CİRODA ARTIŞ

Yapılan üretim sayesinde kurumlarının bir çok ihtiyacını karşıladıklarını ve yeni iş sahaları açtıklarını vurgulayan Yıldırım, hükümlülerin meslek öğrenerek yaptıkları üretimle devlete de gelir sağladıklarını kaydetti.

Yıldırım, "2014 yılı ciromuz 6,5 milyon lira. 2015 yılı, aralık ayı itibarıyla 8 milyonu geçti. Gelirin bir kısmını mahkumlarımıza yeni iş sahaları açmakta kullanıyoruz. Aynı zamanda elde edilen karın belli bir kısmı hükümlülere kar payı olarak ödenmektedir. Bir kısmını kendi bütçemizde kullanıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Kendilerini en fazla sevindiren konunun hükümlülerin meslek sahibi olarak buradan çıktıktan sonra iş kurmaları olduğunu anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bizi en çok sevindiren hükümlülerin tahliye olduktan sonra iş bulabilmeleri. Hükümlülerimizin buradan çıktıktan sonra öğrendikleri mesleklerde çalıştıklarını duyunca çok mutlu oluyoruz. Bizim iş kollarımızda öğrendiği meslekleri dışarıda devam ettirdiğini duyuyoruz veya görüyoruz. Hem burada infazı yapmış oluyor hem de iş ve meslek öğrenerek tahliye oluyorlar. Bu da bizi mutlu ediyor."

Mahkumlardan Tuncay Çil de 9 aydır burada bulunduğunu ifade ederek, dışarıda serbest meslekle uğraşırken ceza infaz kurumunda mermer atölyesinde çalışmaya başladığını söyledi.

Bir meslek öğrenmekten dolayı mutlu olduğunu dile getiren Çil, "Dışarıda doğru düzgün iş yapmazdık. Burada amirlerimiz müdürlerimiz yardımcı oldular. Bizi mermer atölyesine verdiler. Buraya geldiğimizde hiç bir şey bilmiyorduk. Daha 9 ay cezam var. İnşallah kendimi daha da geliştirip dışarıda mesleğimi icra etmek istiyorum" dedi.

Kaynak: HABER7.COM