ANKARA Milliyet

Star gazetesinin haberine göre, Adalet Bakanlığı, adli ve idari yargıdaki yaklaşık 800 bin dosyanın Yargıtay ve Danıştay’a gitmesini önlemek için iki paket üzerinde çalışıyor. Üzerinde çalışılan pakette yer alan bazı düzenlemeler şöyle:
Askerlik yoklaması yaptırmayanlar idari para cezasına çarptırılacak. İdari para cezasına ise mülki amir, askerlik şubesi veya savcılığın karar vermesi gibi 3 alternatif üzerinde duruluyor. Ağırlık kazanan görüş, bu suçlara askerlik şubelerinin para cezası vermesi. Bu cezalara sulh ceza mahkemelerinde itiraz edilebilecek. Bu mahkemenin kararlarına yapılacak itirazlar da Yargıtay’a götürülmeden sonuçlandırılacak. Böylece, Yargıtay’a giden 100 bin dosya yerel mahkemelerde çözülmüş olacak.
* Ölen bir kimsenin mirasçıları bir ay içinde Sulh Hukuk Mahkemeleri’nden veraset ilamı çıkartıyorlardı. Yeni düzenlemede noterliklerden de ilam çıkartılabilecek. 
* Orman ürünlerini nakletme, taşıma suçlarına da idari para cezası verilecek. Bu suçlarla ilgili 2010’da 4 bin dosya Yargıtay’a taşındı. Pasaport suçlarında da idari para cezası verilecek. 
* Ortaöğretim kurumlarındaki not, kayıt ve nakil işlemlerine karşı yapılan itirazlar da Danıştay’a kadar gidemeyecek.