ANKARA - Cezaevlerinde 56 gündür açlık grevinde olan PKK / KCKtutuklularının üç talebinden biri olan, ‘anadilde savunma hakkı’na ilişkin Bakanlar Kurulu, yasal düzenleme yapılmasını kararlaştırdı. Dün yapılan 5 saatlik toplantının ardından söz alan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç , açlık grevlerindekilerin taleplerini Adalet Bakanlığı ’nın ‘anadilde savunma hakkına’ ilişkin hazırladığı çalışma kapsamında değerlendirdiklerini açıklayarak, bu hakkın kullanılabilmesi için Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) değişiklik yapılacağını söyledi. 

Arınç’ın verdiği bilgiye göre, CMK’nın, “Tercüman Bulundurulacak Haller” başlıklı 202. maddesine bir fıkra eklenecek. Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ’e tasarının tamamlanarak süratle Meclis’e sevki konusunda talimat verdiğini de söyledi. 
Açık grevinde olan tutuklulara da, “Lütfen greve son verin” çağrısı yapan Arınç, eylemcilerin diğer bir talebinin ise Abdullah Öcalan ’a uygulanan tecride son verilmesi olduğunu anımsatarak, Öcalan’a bir tecridin söz konusu olmadığını belirtti. 

‘Tek yetkili Adalet Bakanlığı’ 

Avukat görüşmelerinin olmamasının Öcalan’ın avukatlarıyla yaşadığı sorunlardan kaynaklandığını vurgulayan Bülent Arınç, “Herhangi bir konuda avukatlarıyla görüşmeyi arzu ederse bu imkanın Adalet Bakanlığı tarafından sağlanması mümkün olabilir” dedi. Arınç, “Hakkındaki karar kesinleşmişse o zaman avukatlarıyla bu konuda görüşmesinin uluslararası hukuk çerçevesinde karşılığı yoktur. Ancak o kişi başka başka başka sebeplerle avukat talep ederse olabilir. Kendisinin istemesi ve bu görüşmenin ne amaçla olacağının Adalet Bakanlığı tarafından bilinip ona göre bir karar verilmesi gerekecektir. Adalet Bakanlığı bu konuda tek yetkili merciidir” açıklamasını yaptı. 

‘Olay zabıta vakası’ 
Başbakanlık önünde havaya ateş edilmesiyle ilgili ise Arınç, “Basit bir olay olarak, bir zabıta vakası olarak görüyoruz ” diye konuştu. ( RADİKAL )