ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone’nin “Bir yandan basın özgürlüğü savunulurken bir yandan gazetecilerin tutuklanmasını anlayamıyorum” şeklindeki sözleri AKP’yi kızdırdı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Çelik, “Büyükelçiler içişlerimize karışamaz. İç politikamızı dizayn edemezler. Bir sınır vardır” dedi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Büyükelçinin TV ve gazetelerdeki haberlerden etkilenmiş olabileceğini” söyledi.

Çelik, ABD’nin büyükelçisi Ricciardone’nin eleştirilerine ‘İçişlerimize karışamazlar’ diyerek tepki gösterdi

Büyükelçi AKP’yi kızdırdı

© AKP Genel Başkan Yardımcısı Çelik, “Büyükelçiler bizim iç politikamızı dizayn edemezler” derken; Başbakan Yardımcısı Arınç, “Büyükelçinin TV ve gazetelerdeki haberlerden etkilenmiş olabileceğini” söyledi.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - ABDnin Ankara Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardonenin son gözaltılar karşısında basın özgürlüğüne yönelik eleştirileri AKPlilerden tepki gördü. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, gazetecilerin ilgili olmayan kişilere bazı konularda soru sormamaları gerektiğini belirtti.

Çelik, düzenlediği basın toplantısında Ricciardonenin açıklamalarının sorulması üzerine, Elbette büyükelçiler bizim içişlerimize karışamazlar, bizim iç politikamızı dizayn edemezler. Bu konuda kendilerine biçilmiş olan bir alan vardır, çizilmiş olan bir sınır vardır. Bu sınırda, ABD büyükelçisi de olsa, Rusya büyükelçisi de olsa orada durmak zorundadırdedi. Çelik, Riccardonenin açıklamaları konusunda gazetecileri suçlayarak, Yerli yersiz, olur olmaz birine soru soruyorsunuz oradan da bir cevap gelince de bu sefer o adam niye cevap verdi? Peki, siz niye soruyorsunuz? Yani bu işle ilgili olmayan insanlara niye bunu soruyorsunuz? Geçmişte böyle bir hastalık vardı. Bir icraat olur hemen meslektaşlarınız telefona sarılır, Genelkurmayda üst düzeyde görüştüğüm bir yetkili şöyle dedi: Biz buna karşıyız, biz buna taraftarız’... Konu ne? Hiç askerlik mesleğiyle savunmayla ilgisi olmayan bir şey... Efendim üst rütbeli bir komutanla yaptığım görüşmede... Sizin meslektaşlarınızın da böyle bir hastalığı vardı. Neyse ki böyle bir hastalık büyük çapta geçti. Yabancı misyon şeflerinin böyle bir yetkisi elbette yoktur ama eğer onların bir yorum yapmasını istemiyorsanız, siz de olur olmaz yerde mikrofonu uzatıp soru sormamalısınız bencediye konuştu.

‘Haberlerden etkilenmiştir’

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise Büyükelçi ile dünkü görüşmesinde, Türkiyenin demokratikleşmesi konusunda atılan adımları övgüyle karşıladıklarını ifade ettiğini, ancak bazı gazetecilerin gözaltına alınmasına ilişkin son ifadelerinin TVlerdeki, gazetelerdeki haberlerden etkilenmesinden kaynaklanmış olabileceğinisöyledi. Arınç, Gazetecilerin fikir ve düşünce özgürlüğü ile ifade özgürlüğünün dışında suç teşkil eden faaliyetleri varsa o konu tamamen yargıyı ilgilendirir. Belki bu ayrıntıyı görmesi için Sayın Büyükelçinin biraz daha görev yapması lazımdedi.

Gül: Beni ilgilendirmez

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ricciardonenin gazeteci tutuklamarına ilişkin açıklamalarını anmımsatan gazeteciye ABD Büyükelçisinin açıklaması beni ilgilendirmez. Sen sorunu sor tepkisini gösterdi. Gül, açıklamalarını Mahkeme safahatı devam ediyor. Bizim herhangi bir şey söylememiz mümkün olmaz. Tutukluluk sürelerinin uzamaması, cezaya dönüşmemesi... Bunları söyledim ve söylemeye devam ederimşeklinde sürdürdü.

Cumhuriyet