Demokratik ülkelerde siyasi irade ve askerin konumlarının belli olduğunu, hükümetlerin ‘görev veren’, askerlerin ise ‘bunu yerine getiren’ kurumlar olduğunu hatırlatan Bozdağ, “Önümüzdeki dönemde asker-sivil ilişkilerinde sorun yaşanacağını zannetmiyorum. Türkiye, demokratik bir hukuk devletidir. Hukukun, demokrasinin işlediği yerde herkes kurallara riayet ettiği sürece sıkıntı olmaz. Türkiye, bu demokratik olgunluğa erişmiştir” dedi. Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısından sonra da ilişkilerin normal seyrinde devam edeceğini, herkesin anayasanın çizildiği çerçevede görevini sürdüreceğini söyleyen Bozdağ, ”Yaşanan son olaylar (komutanların emekli olması) Türkiye’nin demokratikleşme ve normalleşme sürecinde yaşadığı bir sancıdır. Ülkemizin demokraside mesafe aldığının göstergesidir. Hukuk devletinde makamlar kimseye kaim değildir” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Makedonya ve Kosova’yı kapsayan gezi dönüşünde gündemi Radikal’e değerlendirdi.

Sarkozy ve Merkel’e uyarı

Ayağının tozuyla aralarında 90’a yakın kişiyle birlikte katledilen Türk kökenli Gizem Doğan’ın cenazesine katılmak üzere Norveç’e giden Bozdağ, Avrupa’da yükselen ırkçılık ve İslam düşmanlığından duyduğu kaygıyı da dile getirdi. Bozdağ, “İdeolojik körlüğün bir insanı nasıl bir canavara dönüştürdüğü ortada” dedi.

Norveç’te bu mesajları muhataplarına ileteceğini de kaydeden Bozdağ, sözü Avrupalı siyasilere getirirken özellikle Fransa Devlet Başkanı Sarkozy ile Alman Şansölyesi Merkel’in mesajlarında daha dikkatli bir dil kullanmaları gerektiğine işaret etti. Bozdağ, ”Sayın Sarkozy de, Sayın Merkel de ideolojik konuşmalarının iç siyasete yansımalarına dikkat etmeli. Yükselen ırkçlıık, radikalleşen din anlayışları, hoşgörüsüz yaklaşımlar dikkate alındığında herkesin sağduyuyu elden bırakmaması gerektiği görülüyor. Şunu bir kez daha ifade etmek isterim ki İslam’ı terörün hamisi göstermek en büyük iftiradır. Çünkü İslam sevginin, saygının, kardeşliğin ve hoşgörünün esas alındığı bir dindir” dedi.

Kuran kursuna yaş sınırı

Bekir Bozdağ, daha çok Sünni çoğunluğu ilgilendiren ve 28 Şubat uygulamalarından olan 12 yaşın altındakilere Kuran kursu yasağı getiren düzenlemeyi kaldırmaya kararlı olduklarını da söyledi. Meclis açıldıktan sonra gerekli adımların atılacağını söyleyen Bozdağ, “Kişilerin kendi dinlerini, kutsal kitaplarını öğrenmesini yaş ile sınırlandırmak insan hakkı ihlalidir, demokrasi ve hukuk ayıbıdır” dedi.

‘Alevi açılımı’na devam sinyali

Yeni dönemde Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte ‘Alevi açılımından’ da sorumlu olacak olan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, açılımlara devam edileceği sinyalini de verdi. Bozdağ, göreve geldikten sonra açılımın koordinatörlüğünü yapan Doç. Dr. Necdet Subaşı’dan rapor istedi. Brifingler ve iç görüşmelerin tamamlanmasının ardından Alevileri ilgilendiren konuların da gündeme gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bozdağ, şu aşamada sınırlı bir açıklama yapacağını söylerken, “Bugüne kadar soruna hükümet düzeyinde ilk defa el atan, sorunla yüzleşen ve Alevi vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm iradesi ortaya koyan sadece AK Parti hükümeti olmuştur. Atılan adımlar da somuta büyük ölçüde dönmüştür” demekle yetindi.

Radikal (Ömer Şahin)