Canikli'den masum gibi duran ancak özünde kamu gücünün temel insan hak ve özgürlüklerinin ihlalinden başka bir şey olmayan bir açıklama.

Sol haberin haberine göre "Başbakan'ın öğrenci evleriyle ilgili açıklamalarına dair bir açıklama da AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'den geldi: "Aynı evde yaşayan karşı cinsler komşuların da uyarısıyla tespit edilirse polis bu gençlerin ailelerine telefon açacak."

Site yazarımız hukukçu Rahmi Ofluoğlu'nun açıklamasına göre; " Canikli'nin dediği gibi komşuların ihbarı veya başka bir şekilde polisin aldığı duyum üzerine ailelerin aranması ve kızlarının erkek öğrencilerle birlikte oturduğunun söylenmesi, kamunun doğrudan eylemiyle özel yaşama müdahalesidir. Özel yaşam, Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokollerle garanti altına alınmış temel insan haklarındandır.
Hak ihlalinin yasadaki tanımı:
Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 45. maddesine göre “Herkes, Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek Türkiye’nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından, ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilir.”
Kamu gücünün temel hak ve özgürlükleri ihlali, kamunun eylem işlem ve ihmali ile oluşabilir. Canikli'ni açıklaması uygulamaya girdiğinde polis bizzat eylemi ile kişilerin özel yaşamına müdahale etmiş olacaktır.
Sol Haber'in haberinin tamamı:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kızılcahamam’daki parti içi toplantının pazar günkü basına kapalı oturumunda sarf ettiği ve ertesi gün basına yansıyarak Türkiye ’nin gündemine oturan, “Kız ve erkek öğrencilerin birlikte oturmasına müsaade etmeyiz” sözleriyle ilgili, AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’den geldi.

Canikli’nin Meclis kulisinde konuyla ilgili olarak söylediklerini bugünkü köşe yazısına aktaran Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, şunları söylediğini aktardı:

“Üzerinde epey konuştuk. Polis bir yaptırımda bulunmayacak. Aynı evde yaşayan karşı cinsler komşuların da uyarısı sonucu tespit edilirse polis bu gençlerin ailelerine telefon açıp ‘İşte oğlunuz veya kızınız şu evde şu kişilerle birlikte yaşıyor’ diye bildirimde bulunacak. Başka bir uygulama kesinlikle söz konusu olmayacak.”
 
Not: Hak ihlali ve bireysel başvuru için http://www.adaletbiz.com/bireysel-basvuru-makale,347.html gidiniz veya buraya tıklayınız BİREYSEL BAŞVURU