Avukatlık mesleği, ülkemizin tarihsel yapısı içinde gelişme kaydedemeyen/inovatif çalışmalar yapamayan en temel meslek grubu olarak algılanıyor.

Tüm dünyada iş hayatının aktörleri, verimi yüksek ve sürdürülebilir bir gelecek için olağanüstü bütçelerle
araştırmalar, eğitim çalışmaları sürdürüyor. Bununla beraber, demokrasinin, sosyal yaşamın, adil
yargılanmanın ve sonuçta küresel ve yerel ekonominin temel aktörlerinden avukatlık mesleği, bu çalışmalara doğrudan katılacak bir algı düzeyine henüz ulaşabilmiş değil. Samsun Barosu Genç Avukatlarla İletişim Komisyonu ise “AVUKAT 4.0 – Avukatlıkta Geleceğin Uzmanı” projesiyle bu durumu değiştirmek üzere!

Projenin tasarlayıcısı ve koordinatörü Av. Burhan Uyan, Türkiye’nin adalet sisteminde çığır açacak projeleri
hakkında şunları söylüyor: “Henüz yedinci mesleki yılını doldurmamış ve sayılarının tahminen 20.000 olduğu düşünülen genç avukatların ortak yönleri, Y-Nesli denen 1980 sonrası doğumlu olmaları. Kendi nesillerine has karakteristik özelliklere sahip genç avukatlar ile deneyimli meslektaşları arasındaki iletişim engellerinin ortadan kaldırılması, avukatlık mesleğinin geliştirilmesi konusunda Y-Neslinin kendine has algı sistemleri üzerine kurulu yeni tür çalışma sistemlerin geliştirilmesi, başlı başına üzerinde düşünülmesi gereken bir konu. Projemiz, ülkemizdeki genç avukatların kendilerini geliştirmeye, yenilemeye, dünyanın
geldiği durumu ve geleceği doğru algılamaya olan ihtiyaçlarının ne kadar yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Halen 15 genç meslektaşımla birlikte iletişimi geliştirme projesi üzerinde çalışıyoruz.”

Pazarlama, reklam ve politika konularında nörolojik araştırmaların yapıldığı, kişisel–kurumsal itibar ve algı
yönetiminin en temel iletişim stratejisi olarak düzenlediği, iklim değişikliği baskısında teknolojik inovasyonların gezegenimizdeki yaşamı şekillendirdiği günümüzde, avukatlık mesleğinin bu
gelişmelerden uzak kalarak geleceğe ilişkin umut vadetmesi zor görünmekte! Bu nedenle, avukatlık mesleğinin bugününde ve geleceğinde etkili olacak – çok basamaklı – iletişimi geliştirme projesinin önemli bir aşamasını ‘iletişim tasarımı’ oluşturuyor: Projenin “Avukat: Kelime Kuyumcusu – Görsel İletişim Tasarımı ile Dilekçe Tasarımı” adlı fazının, özellikle genç avukatların mesleki başarılarında kritik öneme sahip olacağı vurgulanıyor. Uyan, bu konuda şunları söylüyor: “Yaklaşık 80.000 avukatın mevcut olduğu ve yılda 4.000 genç avukatın barolara kaydolduğu günümüzde, ne yazık ki hukuk fakültelerinde ve stajda, dilekçenin nasıl yazılacağı konusunda düzenli bir uygulama mevcut değil. Oysa Türk hukuk sisteminde yazılı savunma sistemi uygulanmakta ve bu da avukatların hizmetlerinin neredeyse % 90’ının bu temel yetkinliği, sahada kişisel uygulamaları ile edinmeye çalıştığı anlamına gelmekte. Hakimlerimizin iş yükü dikkate alındığında dilekçenin; taşıdığı bilgi, kavram, duygu ve argümanları, hakime iletme aracı olarak ne kadar az zamanı
olduğu ortada. Bir avukatın dilekçenin fonksiyonlarını ve içeriğini en üstün düzeyde uygulayabilmesi, dilekçenin yazılmasında her türlü bilimsel sistemin uygulanmasına bağlıdır. Bu nedenlerle görsel iletişim tasarımının ve kaligrafini, dilekçenin hazırlanmasında temel ve fakat şimdiye dek hiç yararlanılmamış bir bilim ve sanat olduğunu düşünüyoruz.”

Anadolu Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarım Bölümü Başkanı Prof. Tevfik Fikret
Uçar’ın danışmanlığında sürdürülen iletişim tasarımı aşaması, dilekçelerin sayfa düzenlerinde görsel hiyerarşiyi oluşturan öğelerin önem sırasına göre nasıl vurgulanacağı, içeriğin hızlı, kolay ve etkili bir şekilde nasıl oluşturulabileceği, olay örgüsünün grafik öğelerle ardışık olarak nasıl aktarılabileceği üzerinde duruluyor. Gerçek davalar üzerinden örnekler oluşturup tutarlı bir sonuç için çalışılıyor.

Yeni proje ise ‘Hukukta Veri-Görselleştirmenin Kullanımı’. Ülkemizde hukukta verinin görselleştirilmesi konusunda ilk olan bu çalışmaya, uluslararası ödüllü bir uzman olan Deniz Cem ÖNDUYGU teknik destek veriyor.
http://avukat4nokta0.com/

Türkiye Barolar Birliği nezdinde heyecan yaratan AVUKAT4.0 projesi hedefine ulaştığında, teknolojik inovasyonların hukukta neleri değiştirilebileceğini hep birlikte göreceğiz.

AVUKAT 4.0
AVUKAT 4.0 projesi, Türk avukatlık sisteminde gelecek eğitimi açısından henüz dikkate alınmamış yeni bir kategoriye hitap eder: 0-7 mesleki yaş arası avukatlar... Halen mesleğimizde eğitim sınıflandırması; stajerler, meslekiçi eğitim ve ileri eğitim programları olarak yani klasik eğitim mantığı ile oluşturulmuş bir kategorizasyonla yürütülüyor. AVUKAT 4.0 ise avukatların mesleki uygulama yaşlarını temel alarak yeni bir kategorizasyon oluşturmuştur ve bu alanda ülkemizdeki ilk araştırmalar, çalışmalar ve paylaşımlar AVUKAT 4.0 projesine aittir.  


Yeni kategorizasyon, mesleğimizdeki inovatif bir bakış açısıdır zira 0-7 mesleki yaş grubunun çok önemli özellikleri vardır:

1.  Mesleğin daha en başında ve barolarca neredeyse hiç uygulama eğitimi verilmediği bir zamanda olduğu için (ayrıca üniversite eğitiminin kalitesi de malum) tüm mesleğe mal edilebilecek hataların en çok yapıldığı dönemdir.

2.  Kısa bir süre sonra mesleğin tüm kurum ve kuruluşlarına seçilecekleri için (Barolarda Yönetim Kuruluna seçilmenin şartlarından biri de 5 mesleki yılı doldurmuş olmaktır) yapacakları tüm faaliyetler ile mesleğin gidişatını etkileme gücüne sahip olacak nesildir.

3.  Mesleğin geleceğini şekillendirecek teknolojik gelişmeleri herkesten daha iyi öğrenen, bilen, uygulayan (teknolojiyi avukatlara öğreten) ve böylece avukatlık mesleğinde nesilsel bir dönüşümü sağlayabilecek olan tek nesildir.

Tüm bu özellikler, 0-7 yaş grubu avukatları, 80.000 kişilik meslek örgütü içerisinde en önemli bölüm yapar.

İşte tüm bu gerçekler, bu mesleki kategorinin temel ve keşfedilmemiş gücünü oluşturuyor. AVUKAT 4.0 projesinde çözüm ortağı olarak çalışacak çok sayıda biliminsanı/uzmanlarla doğru yerde ve doğru zamanda hareket edebilirsek, avukatlık mesleğinde nesilsel bir dönüşümü gerçekleştirebiliriz.