© Prof. Dr. Azrak: Sarsıntısı göze alınmalı Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Kanadoğlu: Kaos yaşanır. AKP iyi düşünmeli Prof. Dr. Kaboğlu: Siyaseten savunulur ama hukuken zor.

İLHAN TAŞCI

ANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğanın CHP ve BDPlilerin vekilliklerini düşürülmesi tehdidine, hukukçulardan, siyasi kaosuyarısı geldi. Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, bu yola gidilmesiyle krizin daha da derinleşeceğine işaret ederek, Ana muhalefetin dışlandığı TBMMde her türlü sorun gündeme gelecektir değerlendirmesini yaptı. Prof. Dr. Ülkü Azrak, vekilliklerin düşürülmesinin yaratacağı sarsıntının da göze alınması gerekeceğini vurguladı.

Hukukçuların Meclisin vekillikleri düşürme yoluna gitmesinin yaratacağı hukuki ve siyasi sonuçlara ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu: Sonucunun neler olabileceğini bunu yapacak olanlar düşünsün. Göze alıyorlarsa evet beş birleşime gelmemiş olanlar için doğrudur 276 ile düşürülür. Bu karar Anayasa Mahkemesine götürülür. Ondan sonra sorun hem de nasıl büyür... Şimdi kriz, bu gerçekleşirse kaos oluşur. Kaos derken meşruiyet sorunu da dahildir içine, hepsi var. Ana muhalefetin dışlandığı TBMMde her türlü sorun gündeme gelecektir. Şu anda mahkemenin tahliye kararı dışında sadece anayasa değişikliği yapma şıkkı kalır. Ona giriştiğiniz anda da pazarlıklar gündeme gelebilir. Anayasa değişikliğiyle sorun aşılır, ne sonuç doğurur o da ayrı bir sorun. İş öyle bir hale geldi ki, içinden çıkılmaz bir hal. Kriz dediğiniz olay da bu. Ara seçime mi gidilmeli sorusunun yanıtını siyasi iktidar vermeli. Tükürdüklerini yalayacaklardiyorsa Başbakan, daha baştan içinden çıkılmaz bir olay olarak gösteriyor demek değil mi? Ben uzlaşmam demenin başka türlü yolu olur. Bu yola gidilmesini hiç tavsiye etmem. Tavsiye etmek demek zaten Türkiyenin kaosa girmesinin yolunu açmak demektir. Böyle bir yol açmak çok yanlıştır. Türkiyeye katkı sağlamayacaktır. Meclisten çıktı, sokağa indi, huzur içinde Türkiyenin tarifi olmaz.

Prof. Dr. Ülkü Azrak: AKP bunu yapmaya cesaret edebilir mi, bilemiyorum. Çünkü hem meşruiyet sorunu hem de seçimlerin yenilenmesi gündeme gelecek. Bunu yapacakları yerde bir an evvel mevzuat değişikliği yapıp tutukluların Meclise gelmesini sağlamayı düşünmüyorlar. Başbakanın Tükürdüklerini yalayacaklardemesinin anlamı ne? Hodri meydan mı? Ya gelirsin yemin edersin ya da dışarıda kalırsın. Sanki üçüncü bir imkân yokmuş gibi. Yargıçların tutuklu vekillerle ilgili yaptığı şey doğru değil. Takdir yetkisini böyle kullanmak hukukun ruhuna uygun değil. (...) Beş birleşim gelmezlerse vekilliklerin düşeceğini Başbakan icat etmedi. Ama böyle bir sonucun yaratılmasının siyasi bakımdan nasıl bir sarsıntı yaratacağını düşünmek lazım. Bu sarsıntıyı göze almak icap eder.

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu: Mazeretsiz gelmemek, vekilliğin düşme nedeni sayıldığına göre, bu konunun tartışılması gerekir. Yemin anayasal geçiş durağı olduğuna göre, burada bence yemin etmemenin nedenine bakmak gerekir. (...) Siyaseten çok haklı diyebilirsiniz CHPye ya da BDPye ama hukuken bunu savunmak zor.


Cumhuriyet